Cum sa faci iarba sa creasca lunea
„De obicei, lunea este perceputa ca fiind cea mai putin motivanta zi, ziua «fara chef», fara elan, parca lipsita de energie. Dupa mai multe cercetari facute de specialisti in HR, acest sentiment se regaseste la populatiile multor state de pe glob. Nu este ceva specific romanesc, european sau nord-american”, ne-a spus psihologul Camelia Rugina-Ionescu.
In urma cu doi ani, o echipa de psihologi de la Universitatea din Sidney, condusa de profesorul Charles Areni, a realizat un studiu ce arata ca angajatii nu sunt, de fapt, mai „nefericiti” in prima zi a saptamanii. „Ziua de luni nu provoaca depresie. S-a descoperit ca miercurea, nu lunea, starea de spirit a angajatilor este la nivelul cel mai scazut, dar diferenta fata de celelalte zile ale saptamanii este nesemnificativa”, afirma profesorul, citat de news.com.au.
Camelia Rugina-Ionescu este de aceeasi parere: „Psihologic, noi am asociat ziua de luni cu inceputul saptamanii, iar orice inceput este asociat cu idea de efort si grad de dificultate mare, vointa ferma in demararea activitatilor de unde si zicala «orice inceput e greu»”.
Inchipuita sau nu, lipsa de motivatie de luni afecteaza si conturile companiilor, mai ales cand in ecuatie apar si alti factori. Astfel, ziua de luni, 26 octombrie a fost declarata in 2009 cea mai neproductiva zi a anului in Marea Britanie, in urma unui sondaj la care au participat 2.000 de respondenti. Motivul principal pare a fi trecerea la ora de iarna, iar angajatii se simt deprimati din cauza ca vor pleca acasa dupa caderea intunericului.Cercetatorii au estimat ca, in ziua de luni, 26 octombrie, productivitatea angajatilor a scazut cu 50%. De asemenea, 8% dintre angajatii chestionati au recunoscut ca s-au invoit de la serviciu spunandu-le sefilor ca sunt bolnavi.
Unii specialisti americani in motivarea angajatilor propun solutii dintre cele mai diverse pentru a depasi lipsa de chef de luni dimineata: sa dormim pana mai tarziu, sa facem un dus rece inainte de a pleca la serviciu, sa facem gimnastica, sa stam la soare sau sa lasam, de vineri, o lista de taskuri pe birou, pe care sa sa le rezolvam in prima zi a saptamanii.
Conteaza ce facem in weekend si cum ne dozam efortul in timpul saptamanii, spune Camelia Rugina-Ionescu:
- Cheful de munca lunea depinde si de cum iti programezi distractia si cum iti petreci weekend-ul. Daca weekend-ul tau incepe vineri seara, se continua sambata si in prima parte a duminicii cu activitati placute si in parte relaxante si nu foarte obositoare, atunci ziua de luni nu mai pare neplacuta, nu o mai privesti ca pe o zi in care trebuie sa depui un efort anume cu mult cost de energie, pentru ca ti-ai incarcat bateriile in weekend, deci abia astepti sa iti consumi energia acumulata la sfarsit de saptamana.
- Daca ai un weekend obositor, cu petreceri de noapte si somn putin, atunci rezerva-ti macar a doua jumatate din duminica, daca nu toata ziua, sa te refaci, sa te odihnesti, sa faci ceva relaxant, pentru ca luni sa nu mai simti oboseala, somnolenta si lipsa de energie", sfatuieste specialista.
- Pe timpul unei saptamani, ar trebui sa avem un echilibru munca-relaxare. Fie muncim mult la inceput de saptamana si ne relaxam spre sfarsit, fie ne dozam efortul in mijlocul saptamanii, iar inceputul si sfarsitul sunt mai lejere, fie raportul efort-relaxare este zilnic armonios.
In publicatia Psychology Today, Gretchen Rubin, este de parere ca putem trece mai usor de dimineata de luni evitand munca. Putem incepe ziua prin relaxare, discutii despre weekend cu colegii, ignorand sa raspundem la e-mail-urile in interes de serviciu si citindu-le doar pe cele care nu au legatura cu indatoririle profesionale. Si reprogramarea sedintelor de luni dimineata ajuta, spune autoarea.
Ostilitatea colegilor
"Nu toata lumea are aversiune fata de ziua de luni. Cel putin anumite categorii pot fi excluse, cum ar fi cei care sunt la inceput de cariera, in plina perioada de afirmare si cei pentru care jobul si hobby-ul sunt una si aceeasi activitate, care fac un job din pasiune", afirma Camelia Rugina-Ionescu (foto).
Daca munca pe care o facem este asociata cu idea de efort si rutina, vom reusi sa ne motivam mai greu. "Dar daca jobul este asociat cu sentimente de implinire, cu faptul ca omul e constient si accepta acest schimb de energie/efort – calitate a vietii, pe care il presupune un anumit nivel de trai pe care si-l doreste, atunci nu vad de ce s-ar duce cu greu la munca lunea", afirma Camelia Rugina-Ionescu. "Dupa o pauza de weekend, e normal sa nu iti vina sa mergi la job daca acolo intalnesti o atmosfera ostila, lumea irascibila si incrancenata. Oricat de mult ti-ar placea sau displacea un job, atmosfera de lucru dicteaza si motivatia, si cheful".