Incursiune în mintea angajatului aflat în companie de 20 de ani!
Repetarea pe termen lung a unui comportament jignitor, răzbunător, crud sau răuvoitor cu scopul de a submina sau umili un coleg sau un grup de colegi… Fenomenul, care e văzut ca un motiv major al scăderii productivităţii, este recunoscut de trei decenii în Occident. În România, comportamentului i se dă mai puţină importanţă.
Se estimează că în SUA se pierd anual 6 miliarde de dolari din cauza productivităţii reduse care are drept consecinţă colegii „toxici”. În cartea lor din 2014, „Psihovampirii. Despre relaționarea pozitivă cu hoții de energie”, tradusă și editată de Asociația Română de Psihoterapie Pozitivă, Hamid Peseschkian și Connie Voigt identifică și descriu 12 tipuri de așa-numiți „vampiri psihologici” sau „oameni toxici”. „Oamenii în preajma cărora ne putem simți, adeseori, furioşi şi neajutoraţi în acelaşi timp”, după cum afirmă Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence si director Ipsos Research, care scoate în evidență și de data aceasta, încă o tipologie aparte de om care poate genera energie negativă la locul de muncă.
Psiho-vampirul din cocon
„Conservatorismul. Orientare politică, filosofie de viață…și o nouă tipologie de vampir, numarul patru în mini-serialul nostru despre tipologiile de persoane care ne absorb energia pozitivă în energia lor negativă. Îi putem spune psiho-vampirul din cocon! Între vampirul conservator și un catâr care se îndoiește de sine sunt multe asemănări, cel puțin atunci când ne oferim răgazul de a-i analiza pe îndelete”, subliniază Alina Stepan.
La prima vedere însă, narcisismul lor ne induce în eroare, sugerându-ne o persoană charismatică, sigură pe ea, întotdeauna pregatită să dea piept cu cele mai neasteptate provocari. „Greșit! Vampirul conservator își stabilizează ființa în nisipul mișcător al familiarității, pe care îl crede, la propriu, beton. Cine este el? Angajatul aflat în companie de 20 de ani, pe care nimic nu-l poate urni de pe postul lui călduț și care nu vede nici un motiv de a schimba ceva, atâta vreme cât lucrurile au funcționat atât de mult timp în același fel. Antreprenorul în vârstă care nu vede de ce ar lăsa frâiele companiei în mâinile cuiva care, a priori, nu poate fi mai priceput decât el. Părinții-elicopter (mai multe despre ei aici) care își sufocă, cu cele mai bune intenții, copiii, cu scopul declarat de a-i proteja, de multe ori prea îndelung, de calea proprie pe care ei vor să o descopere”.
Vampirul conservator se teme de schimbare, iar aproape întotdeauna, frica de schimbare este mai mare decâț beneficiul potential pe care schimbarea l-ar aduce. „În spiritul logicii învățate la școală, pentru vampirul conservator, ecuația personală se scrie: Schimbare = non-Eu”, mai afirmă Alina Stepan.
Schimbarea îl „dezbracă” de aura de putere, de atotștiință, de statutul său de infailibil. Schimbarea e un fel de moarte pentru el. Și ce e mai rau decât ca oamenii să realizeze că există și alte lucruri care funcționează, sunt mai eficiente, aduc bucurii mai mari decat același etern mod de a gândi și de a face lucrurile promovat și susținut cu încrancenare de vampirul conservator?
Cine sunt victimele?
Dar, cine sunt…victimele unui asemenea „tip” de om? „Victimele sunt oameni activi, cu proiecte, care sunt dispuși să îșii asume riscuri, însă și oameni împăciuitori sau cu teama de autoritate. Vampirul de acest tip are talentul unic de a-și atrage și învălui victima în propriul cocon, în incercarea de a nu o lăsa să scape din zona lui de influență. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este de a semăna îndoiala în sufletul și mintea victimei sale: <S-ar putea să greșești dacă faci așa…de ce să îții asumi riscuri, dacă totul a funcționat așa de bine până acum?>; <Eu îți las afacerea asta pe mână, însă ai grijă, nu cumva să schimbi ceva și să faci altfel decât am facut eu până acum…e munca mea de o viață în joc!>”. Iar în tot acest timp, victimele devin pasive și încep să își piardă elanul de a se implica în proiecte noi, simțind mereu că li se pun bețe în roate.
Mai bine să ocoliți
Se are că cel mai dificil la locul de muncă este atunci când vampirul conservator umbla cu un grup. „O ceată de vampiri conservatori e un adversar redutabil, mai ales pentru liderii tineri, neexperimentați, care vin cu idei îndrăznețe și planuri noi într-un loc unde <așa facem noi de când lumea>”, subliniază Alina Stepan. În acest caz, principul „divide et impera” poate fi un instrument util în încercarea de a disloca grupul de vampiri și a semăna îndoiala în rândurile lor. Apoi, ralierea lor la proiecte mici, care aduc schimbare graduală si prezentarea acestor proiecte drept o continuare firească a ceea ce au început ei poate fi un mod abil de a flata stima de sine a narcisistului vampir. „Dacă însă nu va simțiți în stare să duceți la bun sfârșit acest joc de rol, atunci cel mai bine este să ocoliți și izolați vampirul conservator cât mai mult timp, încercând să construiți în jurul vostru un grup de oameni care va susțin în proiectele voastre”.
Și, cine știe, vampirul conservator, dacă nu se va mai simți amenințat, vi se poate alatura sau, dacă se află la un nivel superior de întelegere, va realiza că timpul lui a trecut și se va retrage…
(puteți citi și despre alte tipologii de oameni toxici, în următoarele noastre ediții online)