Lucrezi mai bine după ora 18:00? Cum gestionezi acest lucru într-o lume 9-5

Majoritatea joburilor se desfășoară într-un program standard, de la 09:00–17:00. De aceea, poate fi o adevărată provocare să îți gestionezi productivitatea atunci când ritmul tău natural se aliniază mai bine cu orele târzii din zi sau chiar din noapte. „Totuși, în prezent, trăim vremuri în care performanța poate fi decuplată de prezența fizică sau orarul standard”, spune Corna Neagu, fondator DARE – Development Advice & REsources, trainer și consultant în resurse umane.
Înțelege ce ritm ai
Este important să înțelegi că ritmul personal de muncă diferă de la individ la individ. Dacă te simți mai productiv seara, poți comunica acest lucru într-un mod asumat și matur. Corina Neagu recomandă ca, atunci când ai un astfel de ritm, să îți gestionezi așteptările și să negociezi livrabile, nu ore de muncă. Este esențial să îți asumi acest ritm și să-l transmiți echipei. Spune clar când ești cel mai creativ și cum îți poți organiza activitățile astfel încât să îți îndeplinești responsabilitățile fără să afectezi munca în echipă. „Sunt cel mai creativ seara, dar sunt disponibil pentru call-uri între 10 și 16,” poate fi un exemplu de abordare sănătoasă a acestui aspect.
Negociază livrabile, nu ore
Multe profesii permit flexibilitate în ceea ce privește orele de lucru, atâta timp cât se îndeplinesc obiectivele. Fiecare angajat are responsabilitățile sale și, adesea, succesul nu depinde de faptul că se află la birou de la 9 dimineața. În loc să te concentrezi pe orele de muncă impuse, ar fi mult mai eficient să îți negociezi livrabilele și termenele. Astfel, vei avea posibilitatea să-ți organiza ziua conform propriului ritm, fără să afectezi rezultatele muncii tale sau ale echipei.
Păstrează echilibrul între muncă și viața personală
Deși unele persoane sunt mai productive seara, este esențial să păstrezi un echilibru între muncă și viață personală. „Doar pentru că muncești mai târziu în timpul zilei nu înseamnă că trebuie să fii „on” 24/7. Este necesar să îți planifici momente de relaxare și odihnă pentru a te menține pe termen lung într-o formă optimă de performanță. Respectarea propriilor limite și păstrarea unui program echilibrat contribuie la prevenirea epuizării“, adaugă expertul.
Respectă ritmul celorlalți
Un alt aspect important este să nu impui altora ritmul tău de muncă. Respectă orele de lucru ale colegilor tăi și încearcă să nu influențezi negativ programul lor. Flexibilitatea și respectul față de colegi contribuie la menținerea unei atmosfere de colaborare armonioasă.
CITEȘTE ȘI: De ce campaniile de vizibilitate pe LinkedIn pot schimba regulile recrutării
Foto: ID 85206823 ©(null) (null) | Dreamstime.com