Negocierea salariului. Ce trebuie să știi. Ce trebuie să faci
Dialogul se transformă în monolog, iar negocierea încetează să mai fie o realitate şi rămâne un deziderat. Şi tocmai pentru că este o activitate la care mulţi nu ne prea pricepem, este necesar să ştim câteva mici secrete ale negocierii salariului. Ce să facem, dar şi ce să nu facem atunci când suntem prinşi într-o asemenea ipostază.
Nu te uita la salariile prietenilor tăi
Poate că te macină invidia când discuți cu prietenii tăi care câștigă mai mult decât tine, dar îți faci singur un deserviciu. Dacă nu lucrează în același domeniu cu tine, comparațiile sunt absolut inutile. Unele meserii sunt mai bănoase, altele mai puțin. Și chiar dacă unii dintre amicii tăi lucrează în aceeași branșă ca a ta, poate aceştia au o altă experiență. Poate skillurile lor sunt mai ușor de remunerat, dar lucrează constant peste 10 ore la birou. Niciun caz nu este asemănător cu altul.
Studiază piața
Pentru că salariile de obicei fluctuează mult chiar în interiorul pieței, trebuie să-ți faci puțin temele și să studiezi atent trendurile. Ia contact cu alții care lucrează în același domeniu în care vrei să te angajezi și află media salarială care există pe piață. Trebuie să știi estimativ cam cât câștigă un altul pe aceeași poziție pe care vrei tu să ajungi.
Experiența contează
În funcție de experiența pe care o ai, negocierea unui salariu se poate termina cu o victorie sau… cu o victorie mai amară. Destul de simplu: cu cât ai vechime mai mare în domeniu, cu atât poți cere mai mult. Fară o experință solidă în spate, nici cerințele tale nu au cum să fie exagerate.
Citeşte şi: „În managementul românesc, binele e normal. Nu e semnalat decât răul"
Nu discuta despre banii de care ai nevoie
Când ai început o negociere, nu-ți aduce problemele personale la masa discuțiilor. Nu-i spune sub nicio formă viitorului tău șef că ai facturi de plătit și deci ai nevoie de un salariu mai generos. Acest gen de informație este total irelevantă în economia discuției. Singura dată când poți să aduci în discuție problemele de acest gen este dacă firma te mută într-un alt oraș unde costurile sunt mai ridicate. În rest… nimănui nu-i pasă de factura ta la întreținere.
Nu pune problema meritului tău
Salariul tău se bazează pe viitoarele beneficii pe care le vei aduce corporației sau firmei în care vrei să te angajezi. Atunci când îți negociezi salariul adu în discuție rolul pe care îl vei avea în schema mai largă de joc. Aduci clienți noi? Te ocupi de reducerea costurilor sau eficientizarea timpilor de lucru? Indiferent de care ți-e expertiza, ai grijă s-o aduci în discuție la negociere. Rezultatele pe care le-ai avut în aria ta de competență îți vor aduce plusul salarial pe care îl ceri.
Fii flexibil
Dacă ești prins într-o negociere, regula cea mai importantă este să dai dovoadă de flexibilitate. De cele mai multe ori nu o să primești exact suma pe care o ceri. Asta nu înseamnă că trebuie să te ridici de pe scaun și să trântești ușa în spatele tău. Secretul este să știi cât trebuie să întinzi coarda cu pretențiile financiare. Nu strică să fii tare de nervi și să nu clipești primul în aceste situații, dar mai important este să știi când să ataci și când să te retragi.