Nu spune DA unui job înainte să faci aceste lucruri
O decizie proastă în ceea ce privește următorul tău job poate însemna un mare pas înapoi în evoluția ta sau chiar un motiv de demoralizare și descurajare în ceea ce privește viitorul tău profesional. Așa că, în momentul în care ai fost chemat la interviu și ești pus în situația de a spune ”da” sau ”ba” recrutorului sau angajatorului, iată câteva întrebări pe care trebuie să te asiguri că le-ai adresat înainte de a da răspunsul final.
Asigură-te că ai revăzut încă o dată fișa exactă a postului și responsabilitățile zilnice. Sunt ele exact ceea ce îți dorești tu de la un job?
Evident că nu există jobul perfect pe o perioadă nelimitată, însă există un job care poate satisface principalele tale cerințe și nevoi profesionale. Dacă remarci însă că fișa postului e plină de lucruri care nu corespund cu ideologia și valorile tale, poate că trebuie să te mai gândești o dată înainte de a spune DA.
Analizează atent totul și verifică dacă sunt lucruri pe care le vei putea învăța și realiza într-un mod profesionist sau dacă jobul presupune doar activități care chiar nu îți fac plăcere.
Care este chimia pe care ai avut-o la prima întâlnire cu persoana care îți va fi șef și cu viitorii colegi?
Un aspect foarte important care face ca jobul tău să te mențină fericit este relația cu viitorii colegi și cu șeful. Chiar dacă ești perfect capabil să separi latura emoțională de cea profesională, crede-ne pe cuvânt… e nevoie de armonie într-o echipă pentru rezultate bune în muncă.
Deși prima impresie nu e întotdeauna conformă cu realitatea, primul interviu poate fi o bună oportunitate de a evalua chimia dintre tine și viitorii colegi și șefi.
Crezi că jobul te va menține entuziasmat și te va provoca să fii din ce în ce mai bun?
Ceea ce trebuie să iei cel mai atent în considerare este eventuala confuzie între entuziasmul pentru ceva nou și interesul tău real și profund pentru o carieră de succes. Deseori, entuziasmul se transformă în plictiseală și frustrare, moment în care descoperi că ești foarte departe de ceea ce visai de fapt. Nu accepta un job doar pentru că ”sună bine” și pentru că e ceva nou.
Stilul tău de viață se pliază pe cerințele jobului?
Dacă mai sus am vorbit despre fișa postului, te atenționăm că mai există un aspect extrem de important pe care trebuie să îl iei în considerare, și anume logistica și mediul în care se va desfășura activitatea ta. Dacă ești o persoană comodă și obișnuită să stea opt ore în birou, poate că un job care presupune deplasări constante nu va corespunde cu felul tău de a fi, iar munca se va transforma într-un chin zilnic.
De asemenea, dacă te consideri un om activ și plin de energie, căruia îi place munca de teren, care iubește deplasările și evenimentele care au loc în domeniul tău, cu siguranță un job care presupune muncă de birou continuă te va frustra și te va face să te simți sufocat.
Aceeași problemă intervine și cu programul de lucru zilnic. Negociază clar, cu subiect și predicat, de la început, felul în care vei vrea să lucrezi: full-time sau cu un program flexibil, astfel încât să fii sigur că ești dispus să îți asumi un anumit program și să te pliezi pe el.
Corespunde jobul cu planurile tale de carieră pe termen lung?
Nu e prima oară când vă sfătuim: alege o carieră care să vă asigure evoluție profesională și nu un job care să îți dea un salariu lunar din care să supraviețuiești. Poate că salariul și condițiile pe care ești pe care să le accepți sunt mai mult decât decente și îți asigură un trai acceptabil. Dar reprezintă acest job și un pas către evoluția ta? Te vezi ”crescând” în acea companie și în acel domeniu? Dacă răspunsul este NU, poate că ar trebui să mai aștepți și următorul telefon de la recrutori.
Te vei simți mândru să spui că lucrezi la acea companie?
Gândește-te care este sentimentul pe care ți-l trezește asocierea cu brandul la care urmează să lucrezi, pentru că și acest aspect va contribui considerabil la împlinirea ta profesională. Atunci când te simți onorat să fii angajatul unei companii din cauza reputației pe care o are, vei depune mai mult efort și îți vei face treaba într-un mod cu adevărat profesionist.
Este acea dorință de a-ți face și tu angajatorul mândru la rândul lui că ești parte din compania pe care o deține. Crede-ne, e minunată!
Acum, când știi că lucrurile nu sunt atât de simple nici măcar când ești șomer și extrem de nerăbdător să îți găsești un job, nu lăsa această nerăbdare să contribuie la o decizie pe care o poți regreta ulterior.