Succes versus eșec: Ce face diferența?
Concret, momentul zilei în care suntem la cel mai productiv nivel este dimineața. Totuși, potrivit unei postări pe LinkedIn, secretul nu este să muncim mai mult în primele ore ale zilei, ci să ne asigurăm că facem tot ce ține de noi ca energia și autocontrolul să stea cât mai mult timp în compania noastră. Iată ce este indicat să facem în timpul dimineții:
1. Exerciții
Oamenii care fac exerciții în timpul unei zile de lucru nu doar că au mai multă energie, ci au și o atitudine generală mai pozitivă, ambele imperative pentru o productivitate mai mare. Chiar și zece minute de mișcare în fiecare dimineață sunt utile pentru menținerea autocontrolului pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
2. Apă cu lămâie
Dar înainte să ne apucăm de exerciții, nu trebuie să uităm să bem apă cu lămâie. Așa ne luăm doza de energie naturală de care avem nevoie în cursul unei zile și pe care o vom elimina treptat, pe măsură ce trec orele. După apa cu lămâie urmează micul dejun, dar nu mai devreme de 15-30 de minute.
3. Fără ecrane înainte de micul dejun
Adică nu ne deschidem laptopul înainte de micul dejun. Dacă ne începem dimineața cu mailuri, cu Facebook și cu alte lucruri care țin de muncă, nu facem decât să ne irosim primele ore ale dimineții cu nevoile și dorințele altora. În loc să ne începem ziua cu un ecran în fața ochilor, mai degrabă am face exerciții, am medita sau ne-am uita pe geam, la păsări.
4. Un mic dejun sănătos
Este foarte important să mâncăm dimineața. Oamenii care nu uită de micul dejun sunt mai puțin susceptibili să aibă probleme cu kilogramele în plus, au un nivel stabil al zahărului din sânge și tind să nu aibă o poftă de mâncare de nestăpânit în timpul zilei.
Citește și „Angajatul lunii” sau cum să-ți demotivezi până și cei mai productivi angajați
Asta se întâmplă cu cei care mănâncă dimineața. Pe de altă parte, cei care își asigură un mic dejun sănătos au parte de mai multe avantaje: îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, o capacitate de concentrare mai mare și mai multă energie.
5. Lista cu obiective
O zi productivă începe cu o listă de obiective. Așadar, când ajungem la birou, este recomandat să stăm câteva minute și să stabilim ce este imperativ să facem în acea zi. Odată setate obiectivele, vom simți că avem mai multă încredere în noi și că avem control asupra provocărilor ce vor veni.
6. Un birou curat
Dacă inspirația se lasă așteptată, cea care o poate grăbi un pic poate fi curățenia de pe birou. Dacă, totuși, nu apare nici așa, tot am câștigat ceva: o capacitate de concentrare mai mare, pentru că haosul de pe birou nu face decât să ne ispitească în multe și diverse direcții.
7. Rezolvă problemele spinoase
Mark Twain spunea că, dacă primul lucru pe care îl facem dimineața este să măncăm o broască vie, atunci nimic rău nu ni se va întâmpla în restul zilei! Concret, dacă imediat ce ajungem la muncă ne apucăm de un proiect care necesită un nivel ridicat de concentrare, atunci avem toate șansele să-l terminăm până la finalul zilei.
8. Multitaskingul este imposibil
Știm cu toții că multitaskingul este ceva imposibil și că suntem cu adevărat productivi doar atunci când ne concentrăm 100% pe ceea ce avem de făcut în acel moment. După ce rezolvăm o sarcină, o luăm de la capăt cu alta, căreia îi acordăm toată atenția noastră. Și tot așa până când bifăm toate obiectivele stabilite la începutul zilei!