Un instrument care poate aduce salvarea companiei tale
Atunci când simțim că ne învârtim într-un mecanism din care nu știm cum să scăpăm, e semnul că suntem consumați de minte și de proiecțiile ei – frici, temeri, anticipări etc. Acest blocaj în care intră, uneori, organizațiile poate fi adresat printr-un instrument mai puțin popular la noi și care, de multe ori, e catalogat drept idealism, visare sau poate chiar wishful thinking. Este vorba, mai exact, despre ceea ce numim mindfulness.
Acest instrument are la bază o practică budistă și presupune capacitatea de a fi conștienți de ceea ce produce mintea noastră și de ceea ce gândim, astfel încât întreaga noastră activitate cerebrală să fie direcționată către lucruri benefice nouă. Cu alte cuvinte, putem învăța să ne controlăm mintea în loc să fim noi un consumabil pentru ea. Ne putem conecta mai ușor la inspirație, relaxare și atenție totală către ceea ce se întâmplă în interiorul și exteriorul nostru. Practica de mindfulness ne ajută să facem o pauză, un pas în spate și să ne detașăm de bruiajul de zi cu zi – e ca un somn bun, la finalul căruia chiar te simți odihnit.
Se vorbește des despre mindful leader, în primul rând. De ce? Pentru că de la el pornește toată energia organizațională. Organizațiile care ajung în acel punct de rutină, încât nu mai pot vedea oportunitățile, sunt organizațiile care luptă pentru supraviețuire și care sunt angrenate în paradigma competitivității, în a obține mereu mai mult, cu orice preț. Lupta pentru supraviețuire nu ne mai permite să vedem imaginea de ansamblu și cum am putea să ne repoziționăm astfel încât să creăm o nouă realitate pentru noi. În acest punct, liderii pot să intervină și să schimbe lucrurile.
Practicile de mindfulness ne permit să căutăm și să înțelegem, cu calm și focus, care este rațiunea de a exista a organizației din care facem parte și ce ne conectează pe noi la a face lucrurile cu pasiune și cu plăcere; fără învinovățirea altor persoane din exterior, fără a încerca să controlăm tot ceea ce ni se întâmplă și fără a fi într-o goană permanentă.
Așadar, ancorarea acestui instrument în mediul organizațional ne poate aduce:
1. o claritate mai mare asupra lucrurilor care se întâmplă în jurul nostru.
2. o capacitate de concentrare mult mai mare asupra lucrurilor care sunt de făcut și a prioritizării lor,
3. detașându-ne în același timp de anxietate și nerăbdare.
4. o capacitate crescută de a crea și a regăsi bucurie în acest proces, de recâștigare a sentimentului că 5. lucrurile au sens și că fiecare dintre noi are puterea de a influența mediul în care se află.
Mai exact, care ar fi câteva dintre exercițiile care ne ajută să integrăm această practică la nivel organizațional? De exemplu, un exercițiu util ar fi acela de a respira profund și a fi cu adevărat prezenți în acel moment, pentru a înțelege ce ni se întâmplă: prin ce fel de stări trecem, ce emoții ne traversează și ce lăsăm să iasă la exterior. Inspirăm și expirăm de câteva ori, numărând până la 6, după ce am inspirat apnee 3 timpi, expirăm numărând până la 6, apnee 3 timpi; exercițiul se face timp de 2 – 3 minute, fără să ne lăsăm distrași de ceea ce se întâmplă în jur – că sună alarma mașinii, că un coleg bate la ușă și trebuie să mergem să îi deschidem, că trebuie să terminăm un raport etc. Acest exercițiu simplu ne ajută să ne ascuțim simțurile și să ne disciplinăm mintea, în așa fel încât să o folosim în scopurile pe care le considerăm noi prioritare la momentul respectiv.
În același mod, e important să fim conștienți și de emoțiile noastre, de locurile din corp în care le simțim și ce ne semnalează ele. Un alt exercițiu interesant de ancorare în mindfulness presupune să ne gândim la cinci lucruri din viața noastră de zi cu zi, care, de obicei, trec fără să le remarcăm și să încercăm să ne conectăm la ele, să le observăm realmente. Fie că e vorba de ceva ce vedem, mirosim, auzim, e important să ne dăm seama cum ar fi viața noastră în absența unor lucruri pe care, uneori, le luăm ca atare.
Acest instrument funcționează dacă avem deschiderea de a vedea cum ne poate ajuta. Mindfulness-ul nu adresează neapărat provocările cu care se confruntă o organizație, ci mai degrabă starea ei din acel moment. Această practică presupune un alt mod de funcționare – nu ”mai mult”, ci pur și simplu ”diferit”, unde diferit înseamnă folosirea resurselor și abilităților pe care deja le avem pentru a trece peste blocaje și lucruri care ne țin pe loc.