Videoproiectoare și table interactive pentru elevi, jucăriile care ne învață să învățăm
La școală
Până să ajungem antreprenori sau angajați ultra-solicitați în ședințe, cât de importantă este tehnologia într-o sală de clasă, indiferent de vârsta copiilor? 40% dintre școlile din mediul urban nu sunt conectate la tehnologie, dar 90% dintre părinți și-ar dori asta pentru copiii lor. Motivul: procesul de învățare este mult mai ușor când lecția este colorată, dinamică și interactivă, dezvoltând totodată și abilitățile tehnice atât de necesare în prezent și pentru viitor, la serviciu și în viața de zi cu zi. Cifrele sunt proaspete și provin din studiul „Rolul echipamentelor electronice în procesul educațional”, solicitat de compania EPSON și realizat online în intervalul 3-8 iunie 2015.
Două treimi dintre părinții care au completat chestionarele consideră că folosirea tehnologiei duce la asimilarea mai rapidă a cunoștințelor. Profesorii își pot ușura munca, iar elevii pot avea rezultate mai bune, cu investiții minime din partea instituțiilor de învățământ. Cităm mai multe cifre din studiu, capitolul „Avantajele folosirii echipamentelor electronice în procesul de învățare la școală”. Unde consideră așadar părinții că se concentrează aceste beneficii?
– Creșterea atenției pe toată durata lecției – 66,71%;
– Asimilarea mai rapidă a cunoștințelor – 64,57%;
– Dezvoltarea abilităților tehnice – 61,73%;
– Reducerea timpului de învățare – 37,2%.
Pentru cârcotașii care cred că prea multă tehnologie strică, să aruncăm o privire către consumul măsurat la nivel urban într-o familie și la școală. Ele reflectă faptul că utilizarea echipamentelor electronice la orele de curs continuă modul în care copiii sunt deja expuși la informație în familie. Nouă din zece respondenți își expun copiii în timpul liber la cel puțin un dispozitiv electronic:
Tipuri de echipamente electronice folosite în procesul educațional:
– Calculator tip desktop – 72,59%;
– Videoproiector – 69,38%;
– Imprimantă – 51,98%;
– Sistem audio – 39,13%;
– Laptop – 37,62%.
Tipuri de echipamente electronice la care sunt expuși copiii în cadrul familiei:
– Televizor – 87,19%;
– Tabletă – 71,53%;
– Calculator tip desktop – 70,94%;
– Laptop – 69,75%;
– Imprimantă – 52,19%;
– Sistem audio – 46,26%;
– DVD-player – 38,55%;
– Videoproiector – 5,46%.
Expunerea copiilor la tehnologie în cadrul orelor de curs poate fi contrabalansată de limitarea folosirii dispozitivelor electronice în timpul liber. Cu ajutorul videoproiectoarelor interactive, de exemplu, copiii învață mai repede în cadrul școlii, așa încât timpul alocat temelor pentru acasă scade. Timpul liber rămas poate fi folosit pentru activități sportive sau joacă în aer liber. În plus, tehnologia 3LCD, prezentă și la videoproiectoarele Epson, este mult mai puțin dăunatoare ochilor decât celelalte tehnologii de proiecție, potrivit unor studii, fiind preferată de 98% dintre utilizatorii de videoproiectoare, grație luminozității egale pe alb și pe culoare.
* Studiul „Rolul echipamentelor electronice în procesul educațional” a fost realizat în perioada 3-8 iunie 2015, pe un eșantion de 2469 de respondenți majori din mediul urban, care au în gospodărie cel puțin un copil școlar și care sunt utilizatori ai platformei de sondare a opiniei publice iVox.ro.
Cum funcționează
Punctul central al unei lecții cu adevărat reușite la școală, în anul 2015, îl reprezintă tabla și videoproiectorul multi-touch interactiv. Anul trecut, Epson a vândut în total 43 de videoproiectoare din seria EB-5, către instituții de învățământ și companii. Unul dintre ele a ajuns într-o clasă a școlii nr. 197 din Drumul Taberei, unde învățătoarea Gabriela Bitoiu a reușit, cu ajutorul lui, să reducă chiar și la jumătate timpul de predare a unui subiect. Copiii înțeleg mult mai repede, sunt mai creativi, mai curioși și dezbat eficient subiectele prezentate, spune cadrul didactic.
Cum funcționează modelele din această ultimă generație și de ce Epson? Unul dintre modelele de top create la Epson permite intervenția simultană a șapte persoane – adulți sau copii. Ei pot face acum adnotări pe imagini, care pot fi salvate și printate apoi cu tot cu adnotări – mult mai simplu și cu un rezultat mai bun calitativ decât atunci când fotografiem cu smartphone-ul un slide dintr-o prezentare – sigur ați făcut asta cel puțin o dată. Noutatea este că putem transmite pe tabla interactivă, în tot acest timp, imagini de pe alte dispozitive conectate la internet și la aplicația respectivă. Adică, în timp ce alți utilizatori intervin în prezentare, imaginile muncii lor sunt transmise pe același ecran interactiv, fie că vin de pe smartphone, tabletă sau calculator desktop.
„Videproiectorul interactiv Epson EB-595Wi, spre exemplu, poate fi conectat wireless la o gamă largă de dispozitive smart sau la camerele de documente. Soft-ul integrat le permite profesorilor, elevilor şi studenţilor să partajeze simultan conţinut de pe mai multe dispozitive smart direct pe imaginea proiectată. Funcţia de moderator permite profesorilor să păstreze controlul complet, deoarece pot alege ce conţinut să afişeze. (…) Prin combinarea interfeţei tactile cu cele două creioane interactive, copiii pot adnota direct pe ecran folosind funcția tactilă. În acest fel, manualele digitale devin mult mai ușor de folosit, atât de către copii, cât și de către cadrele didactice, și oferă posibilitatea asimilării, prin joc, a unei cantități mari de informație, într-un timp scurt”, explică Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.
Foarte ușor și capabil să transforme orice suprafață într-un ecran tactil, modelul pe care lucrează elevii de la Școala nr. 197 cu învățătoarea Gabriela Bitoiu proiectează de la distanțe foarte mici, așa că cel care face prezentarea nu trece prin raza de proiecție. Așa nu apar nici umbre în timpul lecției. Și chiar mai mult decât atât: spațiul mic de proiecție permite așezarea tablei la orizontală. Foarte important, culorile vii şi imaginile eficiente chiar şi în lumină diurnă nu sunt obositoare pentru ochi – vorbim totuși de cele mai noi generații de videoproiectoare multi-touch.
Accesul instituțiilor de învățământ la echipamente
Până în 2009, debutul crizei, Ministerul Învățământului și Inspectoratele au investit în tehnologie pentru școli. Ulterior, trecerea instituțiilor preuniversitare sub autoritățile locale au limitat bugetele pentru această bucățică de educație, așa că s-a ajuns în situații în care fie nu exista nici un videoproiector disponibil, fie exista unul, dar nu era folosit pe motiv că „se strică”… A fost nevoie de implicarea părinților – așa au apărut imprimante noi în clase, generatoare de fișe pe care lucrează copiii lor, așa apar astăzi videoproiectoare, calculatoare și laptopuri.
„Criza și-a lăsat amprenta și aici. Începând cu 2009, investițiile publice au scăzut simțitor, deși noutățile tehnologice sunt tot mai necesare în unitățile de învățământ, iar obișnuința elevilor cu echipamentele electronice impune tot mai mult o schimbare a metodelor de predare în școli. Contribuția părinților este o soluție de avarie, venită din nevoia de a îmbunătăți lucrurile în lipsa fondurilor necesare pentru educație”, confirmă Simona Decuseară.
A doua soluție o reprezintă accesarea de fonduri europene, demers urmat de școli și asociații de părinți, acolo unde a existat inițiativă. Sunt 11.000 de instituții de educație în România, iar Uniunea Europeană are puterea să le doteze. Poate nu pe toate, dar merită o încercare. Prețul recomandat al unui videoproiector interactiv, de pildă, este de 2200 de euro, iar unii distribuitori oferă la achiziționare, gratuit, ecranul multi-touch. Universitățile sunt cele care fac cele mai multe achiziții, declară oficialul Epson, urmate de licee, școli și, la final, grădinițe. „De fiecare dată când le prezentăm produsele, cadrele didactice sunt extrem de încântate de ele și ne spun că și le-ar dori la clasă…”
O altă problemă: conținutul
Pentru toate aceste dispozitive, conținut digital ar exista, însă n-ar strica să fie și mai mult, și mai divers. Să nu uităm câte luni de zile au întârziat manualele pe hârtie în anul școlar care tocmai se încheie, iar de manualele digitale nici nu mai vorbim. Cele care au apărut „sunt slabe”, confirmă mai mulți învățători chestionați, așa că, pentru a suplini, cadrele didactice adaptează informația nedigitalizată la formatul digital. De exemplu, imaginile preluate de o cameră de documente și proiectate cu un model interactiv pot fi apoi adnotate de copii prin touch sau cu un creion interactiv, salvate și transmise părinților.
La serviciu
Pentru că videoproiectoarele combină într-un produs multifuncțional integrat rolul proiectoarelor pentru distanțe ultra-scurte cu cele ale tablelor interactive şi ale flipchart-urilor de hârtie, deși gândite pentru sistemul educațional, proiectoarele Epson din seria EB-5 sunt la fel de utile în prezentările făcute la ședințe, traininguri și alte activități din viața de adult salariat sau antreprenor.
Ce știe să facă pentru viitorii angajați și antreprenori tehnologia care permite unei clase întregi de copii să învețe simultan, de două ori mai repede? Răspunsul se concentrează într-o educație solidă, racordată la societatea avansată în care trăiesc, un simț practic dezvoltat, versatilitate, deschidere către nou. În ceea ce-l privește pe viitorul angajator, el va avea în echipă oameni cu o mare capacitate de adaptare, receptivi, prezenți și dinamici, cu un fundament solid de cunoștințe.
Așa că… „E momentul ca instituțiile publice să reia investițiile, să înceapă să organizeze licitații. Și asta nu numai la nivelul universităților, unde cadrele didactice au înțeles rolul tehnologiei în procesul educațional și fac cele mai mari investiții dintre unitățile de învățământ, cât și la nivelul primăriilor care gestionează bugete pentru licee, școli și grădinițe”, mai spune Simona Decuseară.