Dorinţă, dăruire, pasiune – ingrediente „musai” pentru succes și fericire
Fiecare dintre noi aveam jocurile preferate, “când eram mică îmi plăcea să mă joc de-a doctoriţa; aveam rivanol, comprese şi pacienţii erau pisicile din curte”, spune Geanina . Din această declaraţie probabil că eraţi siguri că o să devină un doctor veterinar , nu? La început, voia să fie medic generalist. Aşa cum se spune că părinţii au mai mereu dreptate, tatăl Geaninei a sfătuit-o să se facă doctor stomatolog. “I-am ascultat sfatul şi nu cred că am greşit.”
Suişuri şi coborâşuri
În orice carieră se întâmplă să ai şi suişuri şi coborâşuri. Geanina este medic stomatolog de 15 ani şi cu siguranţă o credem când ne spune că a avut multe realizări. Mai peste tot, în domeniul medicinei, se întâmplă să apară şi cazuri complicate dar, la final, totul să se termine cu bine, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Geaninei. Ultima sa pacientă a urmat un tratament de 9 luni şi a plecat din cabinetul său cu zâmbetul pe buze. “Am făcut-o să zâmbească din nou. De fapt, în asta constă succesul.” Eşecurile profesionale, ca şi cele personale, trebuie asumate pentru că doar aşa devii mai bun. “Din greşeli înveţi, greşelile tale sau ale altora. Cum reuşim să trecem peste? Simplu, fiind optimist şi, pentru a nu repeta greşeala, analizăm situaţia şi în cazul în care nu reuşim să facem ceva de unul singur, întrebăm. A cere un sfat este mereu un lucru bun şi inteligent de făcut în astfel de cazuri.”
Orgoliul, ponderat pentru a reuşi
În stomatologie, ca în orice domeniu, mai ales al medicinei, orgoliul nu trebuie să primeze. A-ţi recunoaşte greşeala şi a cere sfaturi sau ajutor în rezolvarea problemelor, chiar şi atunci când nu eşti sigur pe tine, este probabil cea mai bună alegere. “În viaţă trebuie să îţi cunoşti limitele.” Primii mentori, ai tuturor sunt părinţii. Se aplică şi în acest caz. Încrederea pe care părinţii o dau copiilor este de departe cea mai importantă susţinere în cariera noastră. “Am ajuns medic stomatolog pentru că tata a crezut că mi se potriveşte cel mai bine. Acum îi mulţumesc pentru că m-a trimis pe acest drum. El mi-a spus să îmi fac meseria cu multă seriozitate şi să nu fac compromisuri.” Aceste sfaturi cred că sunt utile fiecăruia dintre noi, indiferent de meseria pe care ne-am ales-o.
În stomatologie succesul poate fi perceput în mai multe feluri. Îţi dai seama că ai reuşit în momentul în care pacientul, după luni de intervenţii şi tratamente, îţi zâmbeşte fericit, “din tot sufletul, pentru că are de ce şi cu ce.” În acel moment îţi dai seama că, indiferent de cât de greu a fost până atunci, a meritat efortul. Mai mult de atât, îţi dai seama de realizările tale ca şi profesionist, atunci când pacientul te recomandă cu încredere şi altor persoane.
Dăruirea este oglinda sufletului
Medicină sau construcţii, oricând poţi dărui pasiunea ta şi celor care au nevoie şi nu pot ajunge la tine. Geanina Miu, împreună cu nişte “prieteni de suflet”, au înfiinţat Asociaţia Zâna Măseluţă. Aici sunt oferite servicii stomatologice tuturor categoriilor sociale. Scopul asociaţiei este de a oferi asistenţă stomatologică gratuită copiilor instituţionalizaţi şi a celor proveniţi din familii defavorizate. De altfel, primul proiect al lor s-a derulat începând cu luna octombrie a anului trecut, când au fost în vizită la Casa de copii Sfântul Nicolae. Membrii asociaţiei le-au oferit copiilor pastă de dinţi şi periuţe şi i-au învăţat pe copii cum să se spele corect pe dinţi şi cât de frecvent. La finalul procesului aceştia au primit fructe din partea asociaţiei. Zâna Măseluţă a organizat o gală umanitară pentru a strânge fonduri necesare tratamentului copiilor. De Crăciun, când fiecare dintre noi este mai bun şi uită pentru câteva momente de probleme, ajutoarele zânei au petrecut o jumătate de zi alături de copiii de la Sfântul Nicolae, unde au împodobit bradul împreună cu aceştia, au fost colindaţi şi, spre final, toţi copiii au primit cadourile de la Moş Crăciun. Pentru a aduce în continuare zâmbete pe chipurile copiilor şi, în acelaşi timp, pentru a aduce competiţia în minţile lor, cei mai cuminţi merg la teatru, începând cu ianuarie 2013. “Vreau să menţionez faptul că de fiecare dată când organizăm un eveniment,ni se alătură şi altă asociaţie, iar diverse companii ne oferă ajutorul. În felul acesta reuşim să oferim copiilor multă bucurie.” Urmează şi alte proiecte recreative şi educative ale asociaţiei cu şi pentru copii.
Despre omul Geanina Miu
Aşa cum spuneam mai devreme, familia aduce un aport considerabil în cariera de success la care toţi visăm. “Pentru mine familia e pe primul plan.” Susţinerea de care avem parte ne redă deseori liniştea sufletească de care avem nevoie. A apreciat mereu munca în echipă, sfaturile şi discuţiile despre anumite subiecte care necesită rezolvare. Spune despre asociaţie că îi este a doua familie care nu o lasă la greu şi poate în acest fel să împace viaţa personală cu viaţa profesională şi plăcerea de a aduce zâmbetul pe buze unor copii minunaţi.