Dragostea în formă radioactivă
Scenariul construieşte un univers al iubirii trăite la limita obsesiei. Astfel, faptul că avem de-a face cu un triunghi amoros nu produce nicio mirare. Dragostea ilicită, plină de pasiune și emoție, aduce filmul în topul dramelor romantice și erotice ale cinematografului francez. Revendicându-se discret din Renoir sau Becker, regizoarea realizează subtile paralele între iubirea interzisă și radiații.
Gary, personajul principal, schimbă mai multe locuri de muncă până ajunge, în final, să fie angajat la o centrală nucleară. Aici, într-un mod cu totul neaşteptat, el găseşte tot ce visa să aibă-n viaţă, şi anume o familie, bani şi colegi de serviciu care se constituie într-o echipă foarte unită.
În apropierea reactoarelor, Gary se îndrăgosteşte de soţia unuia dintre colegi. Şi-aşa apare contaminarea dublă: dragostea interzisă şi radiaţiile. Nici pentru femeia pusă-n situaţia de a alege între soţ şi iubit nu-i deloc uşor, frumoasa Léa Seydoux făcând un rol de un erotism intens, pusă fiind în situaţia de a interpreta o iubire ambivalentă.
Întrebată fiind de unde a pornit ideea filmului, regizoarea a răspuns: „Pasiuni ieşite din comun se nasc în medii ieșite din comun, cum este această tabară pentru muncitorii din centrale nucleare. E un loc în care oamenii se confruntă cu frica și pericolul morții în fiecare zi. Am vrut să arăt emoții nobile și puternice și am vrut să spun povestea acestor muncitori care nu sunt atât de cunoscuți.”
Centrala nucleară nu e numai un loc de muncă unde sarcinile sunt istovitoare și prost plătite, e un loc straniu și misterios unde constanta nevoie de monitorizare a contaminarii cu radioactivitate este un efort de echipă, o solidaritate diferită. Una care-i leagă diferit şi definitiv pe oameni.
A fost aleasă pentru filmări o centrală nucelară părăsită din Austria. Pelicula este inspirată din filmele franțuzești clasice, cele ale anilor '30, iar portretizarea clasei muncitoare şi prezentarea realității dure sunt împletite cu un fir narativ romantic. Plasarea filmului în jurul unei centrale nucleare e o șansă de a aduce în prezent marile teme ale cinemaului francez. Rebecca Zlotowski: „Am vrut să reinventez aceste figuri eroice, care au valori puternice și înfruntă obstacole”, spune ea.
„Grand Central” va rula la cinema Elvira Popescu, Union, Grand Cinema Digiplex, Movieplex, în Cluj-Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureș la Cinema Arta, în Constanța și Brașov la Cityplex, în Craiova la Cinema Modern, în Botoșani la Cinema Unirea, în Iaşi la Cinema Republica, în Deva la Cinema Patria și în Piatra Neamț la cinema Dacia.
Filmul este lansat în România cu sprijinul Tv5 Monde.