Dumitru Prunariu enumeră calităţile pe care trebuie să le aibă tinerii care vor să exploreze planeta Marte
În aceste condiţii, Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiu, a vorbit despre posibilitatea ca oamenii să ajungă pe Planeta Roşie.
El s-a declarat încrezător că ''în 15 ani de acum încolo vom vedea primele echipaje pe Marte''.
Prunariu a fost prezent la Congresul Mondial al Astronauților, ce se desfășoară în acest an la Toulouse, în Franța. În cadrul acestui eveniment se discută şi despre atragerea tinerilor spre științele exacte, mai ales spre matematică, inginerie şi tehnologie, materii care ajută la formarea viitorilor specialiști spațiali
În acest context, românul a enumerat calitățile pe care trebuie să aibă un tânăr pentru a răspunde unei provocări precum cea de a pleca pe Marte.
''Îți trebuie foarte multe cunoștințe de specialitate. Trebuie să ai o motivație pentru a aborda acest domeniu de activitate. Fără o motivație anume este imposibil să fii atât de determinat încât să te pregătești pentru un astfel de zbor. Iar motivația poate fi dată de multe lucruri.
Eu, de exemplu, am avut o motivație deosebită de a zbura după ce am citit romanele lui Jules Verne, după ce am visat că zbor prin văi, munți, am visat că mă ridic pur și simplu în aer, undeva eram în imponderabilitate'', a mărturisit primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, potrivit Agerpres.
Prunariu mai spune că ai nevoie de o doză de curaj, care vine ''pe măsură ce cunoști lucrurile și elimini tot mai multe elemente necunoscute din ceea ce urmează să efectuezi''.
Însă până la Marte, Luna reprezintă un test, atât pentru americani, cât și pentru alte naționalități care doresc să efectueze zboruri interplanetare.
În primul rând, pentru că este foarte aproape — se zboară doar trei zile — comunicațiile sunt aproape instantanee, orice problemă care poate să apară se rezolvă mult mai ușor aproape de Pământ, la 380.000 de kilometri, decât până la planeta Marte, unde nu există comunicații instantanee, unde totul trebuie utilizat de la bordul navei.
Prin urmare, Prunariu consideră că Luna este mult mai abordabilă în momentul acesta și poate să constituie un test deosebit pentru o serie întreagă de echipamente și tehnologii care să fie utilizate ulterior și pentru testarea navelor cosmice și manevrele spațiale care trebuie efectuate în spațiul îndepărtat pentru a ajunge pe o altă planetă.
Citeşte interviul acordat Revistei CARIERE de Dumitru Prunariu
Posibilitatea ca oamenii să ajungă pe Marte e din ce în ce mai mare, având în vedere că miliardarul Elon Musk a declarat că scopul principal al vieţii sale este să transforme omenirea într-o specie interplanetară.
SpaceX – compania acestuia – va construi o rachetă uriaşă şi o capsulă spaţială ce vor fi capabile să transporte un număr mare de persoane, echipamente şi carburant pe Planeta Roşie, cu scopul de a înfiinţa acolo colonii umane.
Racheta va fi parțial reutilizabilă și capabilă de zbor direct între Pământ și Marte, va putea transporta până la 120 de pasageri, dar va putea fi folosită și pentru transport rapid pe Terra, potrivit lui Musk.
2024 ar fi anul în care va avea loc o primă misiune cu echipaj uman.