Am intrat in sistem
Daca amanam putin intrarea in miezul problemei, tabloul nu e doar insolit, dar si deosebit de comic. Numarul rasculatelor e suficient de mare cat sa umple cadrul, iar fizionomia lor e departe de a fi comuna plaiurilor moldave. Armele, pe care stiristii au insistat la greu – lingurile si furculitele – sunt nu atat purtatoare de simboluri agresive, cat zgomotoase. In plus, nu mi le imaginez deloc tacute. Cred ca protestul lor a fost destul de vocal. Un card de vrabiute, mici si multe, agitand furios tacamurile in aer si piuind ascutit, pe limba lor. Chiar nu-mi inchipui ca managerul s-a speriat vreo clipa. Poate doar surprins sa fi fost. Mi-ar fi placut sa vad imagini. Un val galben, asurzitor, apropiindu-se tot mai mult de victima, care se retrage pas cu pas, pana ajunge tintuit cu spatele de perete. O imagine demna de comedia neagra…
Gata, am terminat cu joaca. Mai dezvoltati si singuri filmul, daca va place! Pe fond, femeile cereau salarii mai mari, impinse de agentul de recrutare prin care ajunsesera sa lucreze in Romania. La ora la care va scriu, managementul fabricii le propunea un contract cu o oarecare marire de salariu. Care semna – ramanea, care nu – inapoi in China.
De ce am adus in discutie aceasta intamplare? Ei bine, pentru simptomatologia ei. Conflictul de munca nu are decat dimensiuni locale. Nu e nici primul, nici ultimul. Nu faptul ca exista conflicte ma mira astazi, ci ca ele au loc intre angajatori romani si grupuri de muncitori straini. Intelegeti, femeile acelea au strabatut mii de km ca sa munceasca la Bacau! Cred ca nici nu stiu unde e Romania pe harta, daramite Bacaul! Fenomenul trebuie sa ne dea de gandit. In primul rand, asupra presiunii demografice chineze cu care ne vom intalni tot mai des. Apoi, asupra globalizarii, care face tot mai nesemnificative granitele de identitate culturala. Si, nu in ultimul rand, asupra stadiului si repartizarii geografice a saraciei. Moldovenii culeg capsuni in Spania pe cateva mii de euro, iar chinezoaicele vin sa munceasca la Bacau pe cateva sute. E ca intr-un sistem de vase comunicante. Chinezoaicele au scos dopul. De acum incolo, vom tot auzi si vedea valuri mai albe, mai galbene, mai aramii sau mai negre alergand prin sistem. M-as amuza, daca n-ar fi atat de serioasa treaba.