Antrenament pentru autocontrol
Fireste, natura problemei cu care ne confruntam are un impact imens asupra gradului de autocontrol pe care il avem. Este bine de stiut insa ca stapanirea de sine nu tine strict de temperament si ca poate fi rezultanta unui proces de autodezvoltare.
Totusi, psihologii au identificat o constanta comuna situatiilor in care stapanirea de sine se face remarcata, pe care au numit-o „distanta psihologica“.
Se pare ca oamenilor le este mai usor sa dea dovada de autocontrol cand iau decizii cu privire la evenimente indepartate sau legate de un proiect pe care il vor avea de predat in viitor. Tot asa, sunt mai siguri pe ei cand iau decizii care ii privesc mai degraba pe altii decat pe ei insisi.
Exista o similaritate intre „distanta psihologică“ si capacitatea de abstractizare. Cu cat creste distanta psihologica fata de decizia pe care o avem de luat sau evenimentul care ne asteapta, cu cat gradul de teoretizare al unei problematicii este mai mare, cu atat ne exercitam mai bine autocontrolul. Ce putem face? Vestile bune sunt ca avem posibilitatea sa exersam la cresterea factorului obiectivitate si ca stapanirea de sine poate fi obtinuta prin antrenarea gandirii. Cum?
Asezand totul intr-o perspectiva globala. Acest lucru inseamna sa ne concentram asupra fondului, nu a formei, sa vedem imaginea de ansamblu si sa subscriem toate actiunile noastre unui plan sau unui scop mai inalt. De exemplu, este de dorit sa ne concentram asupra obiectivului final si sa judecam de fiecare data daca decizia pe care o luam contribuie sau nu la atingerea obiectivului.
Pentru aceasta, ne putem folosi de tehnica rationamentului inductiv. Acel mod de a gandi prin care facem trecerea de la enunturi sau descrieri, observatii cu caracter singular – la enunturi, ipoteze sau teorii cu caracter universal. Aceasta inseamna sa evitam sa ne pierdem in detalii pentru a putea conceptualiza si a ne concentra pe acele actiuni care ar servi contextului intr-un sens mai larg.
Orice proiect de durata se poate impotmoli daca suntem mult prea prinsi in rutina zilnica, scapand din vedere scopul final. Eludarea detaliilor si capacitatea de a conceptualiza ne ajuta sa nu ramanem blocati in proiect.
Acest mod de a gandi poate fi aplicat oricarei situatii in care avem nevoie de un mai bun autocontrol. Daca am teoretizat prea mult, atunci inchei spunandu-va ca trebuie sa proiectati orice problema locala si specifica la scara universala. Daca veti reusi sa va ganditi la ea intr-un mod cat mai obiectiv si mai abstract, veti obtine si gradul de autocontrol dorit.
Daniela Oancea este redactor-sef Revista Cariere & CariereOnline.ro