Ca intr-o casnicie…
El vrea un program cat mai liber – firma l-ar munci 24 de ore din 24. Angajatul viseaza sa faca doar ce-i place, dar fisa postului prevede si activitati de rutina. Asa stand lucrurile, te si miri ca se mai semneaza contracte de munca. De ce semneaza totusi? Pentru ca relatia dintre angajat si angajator nu este o ata cu doua capete, ci o tesatura fina de asteptari, nevoi si compromisuri. Ca intr-o casnicie…
Pana acum vreo 30 de ani, se purta statornicia. Si in cuplu, si la slujba. In Romania, moda asta s-a prelungit mai mult, venind catre trecutul apropiat. Isi lua omul o nevasta si gata, asta era. Buna, rea, ramanea cu ea. Slujba, la fel. Dainuia printre crize si frustrari. Ba chiar era si premiata: "De 34 de ani, in acelasi birou!" Fursecuri, vin de casa si matreata…
Evolutia a dus la alt tip de intelegeri. Lumea s-a obisnuit cu divortul. Fidelitatea de o viata a devenit exceptia. Regula o fac schimbarile. Specialistii chiar recomanda sa nu ramai mai mult de cinci ani intr-un loc. Nu da bine la CV. Inseamna ca te-ai plafonat, esti prea comod sau nimeni de pe piata muncii nu te doreste. Ai o problema! O firma noua, un nou angajator presupune ca esti competitiv, atractiv inca. Urmatoarea nevasta e de obicei mai tanara, ai din nou copii mici. Esti pe val!
Pana sa ajungi la divort, s-au inventat perioadele de proba – logodnele, cum le-ar spune romanticii. Vedem cum merge, cum te adaptezi programului de lucru, cum performezi. Daca stii sa repari robinetele, cum iti iese zacusca si cum suporti vizita soacrei. Dupa aceea, mai vedem.
Se pot aranja casatorii pe durata determinata, cu obiective si deadline-uri, precum managementul de proiect. De exemplu, "married" in rubrica de stare civila aduce puncte bune la loteria vizelor.
Cei care nu suporta rigorile angajarii clasice aleg sa ramana celibatari. Pe piata muncii li se spune "freelanceri". Nu tu program fix, nu tu sedinte, doar inspiratie si liber-arbitru.
Sa continuu? Cu sau fara stiinta angajatorului, omul poate avea si alte pasiuni. Nu putini sunt cei care mai au resurse pentru un al doilea sau al treilea job, pe care-l dezvolta in timpul ramas liber – part-time. Unii aleg sa fie administratori de bloc, altii sa faca traduceri, iar altii – sa cultive un amant.
Jocul de-a gasitul de similitudini se termina aici. Din fericire, viteza schimbarilor in cele doua institutii nu coincide. Munca a luat-o cu mult inainte. Alvin T"offler anticipa in "Socul viitorului" ceea ce noi traim acum. Se cauta oameni competenti si liberi. Specialisti modulari, cu familii modulare, pentru joburi modulare, gata oricand sa plece, cu sau fara viata personala dupa ei, acolo unde e nevoie.