Despre cum mi-am externalizat zacusca…
De ce? Pentru ca, in felul acesta, te poti concentra pe domeniul tau, fara risipa de energie. Poate sa coste mai mult, dar merita! Sa luam un exemplu. Avem o firma de prelucrare a laptelui. Instalatii adecvate, furnizori din domeniu si oameni specializati. Firma creste, afacerea se dezvolta in tara si e tot mai greu sa am permanent controlul. Imi pun problema unui sistem informatic. Pot atunci sa infiintez un nou departament, cel de IT, sa-l populez cu specialisti, sa le creez un spatiu de munca, sa cumpar calculatoare, sa instalez cabluri de retea si, in final, sa ma trezesc ca am de gestionat in plus si acest nou serviciu. Sau pot sa nu fac toate acestea si sa apelez la o firma furnizoare de astfel de servicii careia sa-i platesc. Iar eu, intre timp, ma pot gandi sa produc un iaurt nou sau o branza cu gust de toamna tarzie.
Pe langa serviciile de IT, se externalizeaza contabilitatea, recrutarea de personal, paza, curatenia, castingul, problemele de mediu sau de radiologie. Practic, orice nu face obiectul principal de activitate al companiei.
In buna traditie romaneasca, am avut la un moment dat ambitia sa fac zacusca. A fost una dintre experientele dramatice ale gastronomiei mele. Am si acum imaginea teatrului de operatiuni in pete de rosu si negru calcinat. O zi am copt si cojit ardei si vinete, cu pretul depunerii unui strat gros de cenusa culinara pe aragaz si al unor arsuri inestetice pe maini si degete. Apoi, am taiat si calit ceapa. Am plans, iar lacrimile s-au amestecat cu stropii omniprezenti de ulei. Au urmat rosiile si fiertul lor vulcanic. Mizeria, depusa pana acum doar pe suprafetele orizontale, a capatat inaltime, sarind pe pereti. Coplesita de anvergura pe care a luat-o experimentul, am adunat totul intr-un vas. Incredibil de mic. Am potrivit de gust si am pus in trei borcane. De fapt, borcanele. Si nu trei, ci doua, ca unul s-a spart la contactul cu pasta fierbinte. De atunci, n-am mai repetat experienta. Am externalizat-o la soacra-mea, ca sa am timp si chef sa scriu editoriale…