Nici un vis nu este prea mare, atât timp cât nu renunţi la el
Viața nu este o cursă uşoară și, în mare parte, implică depășirea unor obstacole și a unor situații adverse. Sunt nenumărate motive pentru care ai vrea să cedezi şi să te declari învins, dar, aşa cum veţi afla citind povestea lui Mihai Leu, aceasta nu este o opţiune. Mentalitatea de care avem cu toții nevoie pentru a depăși momentele critice se deprinde în sport, un tip de abilitate mentală de care ne putem servi tot restul vieții.
E nevoie de multă disciplină şi de pregătire riguroasă pentru a face performanță, care nu se obține mimând efortul, concentrarea sau dificultatea, principii valabile pentru orice profesionist, indiferent de domeniu.
Dacă ai patru, cinci zile pe săptămână nelucrate sau dacă îţi iei concediu spunându-ţi: „Sunt atât de bun încât ceilalţi nu mă pot depăși”, îţi ieşi din formă. Blazarea, autosuficienţa, automulţumirea te pun într-o postură călduţă. O dată ieşi campion, dar a doua oară nu se mai întâmplă.
Depășirea limitelor fizice și psihice, evoluția sub presiunea timpului și a așteptărilor din public sunt încercări nelipsite din orice palmares. În plus, în sport se joacă după reguli, nu după ureche, şi cine nu înţelege acest lucru este, mai devreme sau mai târziu, eliminat din joc. În teren se învață puterea de sacrificiu, valoarea muncii de echipă, calități absolut necesare în leadership. Sportivitatea este genul de atitudine care reclamă curtoazie față de coechipieri și adversari, comportament etic și integritate, demnitate în caz de înfrângere, dar mai ales de victorie. Așa cum orice atlet își setează obiective individuale și de echipă și apoi luptă pentru ele, tot așa face și un bun manager.
„Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare”, declara Muhammad Ali, boxerul profesionist, desemnat de revista americană „Sports Illustrated”, sportivul secolului XX. Acelaşi dicton se poate aplica tuturor antreprenorilor.
Şi, cum niciun vis nu este prea mare, atâta timp cât nu renunţi la el, vi-i prezentăm, în ediția de iulie-august a Revistei CARIERE, pe câţiva dintre sportivii care nu s-au retras în anonimat, ci au avut forţa de a se reinventa, de a-şi descoperi abilităţi noi sau de a-şi deschide un business propriu.
Aflați în permanentă competiţie cu ei înșiși acești oameni simt nevoia să dovedească mai mult decât rândul trecut şi de fiecare dată mai mult. Ei sunt cei care au puterea de a merge mai departe.