Secretul fericirii e ascuns în gene
Un studiu care măsura distanța genetică în rândul populațiilor, efectuat în 131 de state, a descoperit că o diferență genetică mai mare față de populația Danemarcei implica și faptul că indicele stării de bine era mai mic la acele națiuni. Chiar și după ce au fost luați în considerare și alți factori care ar putea afecta starea de fericire, cum ar fi nivelul PIB-ului sau diferențele culturale, rezultatele au rămas nemodificate.
Eugenio Proto și Andrew J. Oswald, autorii studiului „National Happiness and Genetic Distance: A Cautious Exploration”, au comparat și datele privind fericirea obținute în urma sondajelor Gallup World Poll, World Value Survey și European Quality of Life.
Olanda și Suedia, țări apropiate Danemarcei, s-au clasat printre cele mai fericite, aceste națiuni având cele mai multe similarități genetice cu populația daneză. Tot așa, țările care s-au clasat cel mai jos în topul clasamentului, cum ar fi Ghana și Madagascar, prezentau și cele mai mari diferențe genetice față de populația daneză.
Cercetătorii au identificat, de pildă, gena transportorului de serotonină (SERT, 5-HTT) care reglează starea de fericire. Cei care au versiunea lungă a genei sunt mai apți pentru a elibera și procesa serotonina. Deși cercetarea este controversată, studiile dezvăluie că persoanele la care această genă se scurtează în urma unei mutații au gradul de fericire mai mic. Pentru această parte a studiului, oamenii de știință au analizat populația din 30 de țări. Ei au descoperit că în Danemarca și Olanda un procent mic de persoane înregistra mutația, așa încât s-au clasat din nou în topul celor mai fericite națiuni. În Italia, numărul persoanelor care suferiseră mutația era destul de mare, așa că Italia s-a situat pe ultimul loc în rândul celor 30 de națiuni.
Cercetătorii au mai vrut să știe dacă fericirea se transmite din generație în generație. Pentru aceasta au examinat sondajele despre starea de bine a americanilor, apoi le-au căutat strămoșii participanților la sondaje și au descoperit că cei mai fericiți proveneau din rândul imigranților din cele mai fericite țări deja știute.
Ca să înțelegeți cât de mult contează factorul genetic în starea voastră de fericire, trebuie să priviți lucrurile astfel: și nivelul colesterolului este determinat genetic, dar poate fi ținut sub control printr-o alimentație echilibrată și prin practicarea exercițiilor fizice. După cum veți vedea în această ediție, există mulți alți factori care influențează fericirea, cum ar fi somnul, starea de sănătate, dar mai ales calitatea relațiilor din viața noastră.
Acest material a apărut în numărul 229 al Revistei CARIERE, din iulie-august 2016
Citeste si: Secretul Fericirii la locul de muncă și în Viață