„Efectul fluturelui” în viețile oamenilor
Cum se reflectă acest lucru în viața de zi cu zi? Felul în care ne comportăm, prioritățile pe care le stabilim, acțiunile noastre, chiar și cuvintele pe care le rostim pot declanșa „efectul fluturelui”. O decizie aparent banală luată de un manager la serviciu poate avea un impact enorm asupra vieții cuiva.
Nu e un secret că felul în care se poartă șeful la muncă influențează ceea ce se petrece în timpul mesei, în casa angajatului, în acea seară. Imaginați-vă: dacă șeful respinge cererea cuiva care își dorește o promovare, acel om poate decide chiar în acea seară să își ia familia și să se mute în alt oraș. În schimb, dacă promovarea este acceptată, același om ar putea să deschidă o sticlă de șampanie și să sărbătorească alături de familie și de prieteni.
Studiile făcute de Gallup, în Statele Unite ale Americii în ultimii zece ani au arătat că angajații își doresc ca șefii lor să le ofere încredere, stabilitate, speranță și compasiune. Prin urmare, ca „efectul fluturelui" să fie unul pozitiv, șefii ar trebui să dea dovada acestor virtuți în interacțiunea lor de zi cu zi cu oamenii.
Lucrurile mici pot face, într-adevăr, o mare diferență, chiar dacă aceasta nu se manifestă imediat. Un gest caritabil și de omenie ar putea avea efecte profunde, chiar dacă nu le vedeți. O răutate sau un gest de cruzime poate face un mare rău, chiar dacă nu vă dați seama. De-a lungul istoriei, acțiunile unui lider bun au avut puterea de a influența destinele altor oameni, cu efectul unei „unde de propagare” asupra următoarei generații. Tot așa, acțiunile unui lider tiranic au avut consecințe devastatoare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, asupra mai multor generații.
„Efectul fluturelui” există, chiar dacă îl conștientizați sau nu. De aceea ar fi mai bine să cumpăniți și să cântăriți înainte de a acționa. Și mai ales, nu subestimați niciodată importanța acțiunilor unui lider, în aspecte "aparent minore".