Evident că un MBA este un mare plus la angajare, dar nu va garanta un post mai sus în grilă sau un post mai bine plătit
Oana Botolan Datki, Managing Partner Cteam Human Capital, a răspuns în scris în Ghidul MBA 2021 la câteva întrebări din cadrul materialului amplu: „Cu sau fără MBA pe o piață a muncii post-pandemie?”. Iată ce ne spune aceasta în legătură cu piața muncii și calificările sau supracalificările potențialilor angajați:
Munca hibrid devine din ce în ce mai clar varianta dorită de oameni, mai ales de cei în posturi în care acest lucru este posibil. Dacă acum câțiva ani vorbeam despre flexibilizare ca un beneficiu oferit de câteva corporații pentru câteva zile pe lună, acum s-a făcut un salt foarte mare nolens volens înspre flexibilizare totală.
Concluziile acestui an arată că productivitatea este mai puțin afectată decât am crede: în ultimul studiu salarial, doar 11% dintre angajatori spun că productivitatea a scăzut, restul consideră că a rămas la același nivel sau chiar că a crescut (39%).
Planurile clare pentru acest an, cel puțin în sectorul IT&C, sunt de a menține majoritar munca remote, ori hibrid, dar majoritar remote. Pentru al doilea semestru al acestui an se va menține aceeași abordare de muncă de acasă, dar cu una sau două zile de la birou, la alegerea angajaților, ori în zile organizate în companie.
Dacă ne uităm la abilități, cred că atârnă mult mai mult în balanță capacitatea de a lucra independent, cât și în echipa virtuală, precum și un bun management al timpului și, de fapt, în ansamblu, o gândire mai apropiată celei antreprenoriale în găsirea abordărilor potrivite din postura echipelor virtuale și a evaluării performanței în funcție de atingerea obiectivelor punctuale versus a timpului pontat.
În privința școlarizării înalte, angajatorii vor pune întotdeauna preț pe cunoștințele, abilitățile și experiența unui candidat, iar un MBA vine cu multe plusuri pe toate cele trei paliere.
Ca și în cazul oricăror diplome, o diplomă de MBA nu garantează o performanță crescută sau motivarea omului de a muta munții, dar garantează un nivel de înțelegere și o experiență pe care angajatul sau partenerul le pot pune în practică dacă au ocazia și dorința de a face acest lucru.
Evident că un MBA este un mare plus la angajare, dar doar dacă vine și cu restul competențelor și experienței la pachet, și nu va garanta un post mai sus în grilă sau un post mai bine plătit doar prin mențiunea diplomei pe CV, ci prin rezultatele obținute datorită cunoștințelor și experienței din cadrul MBA-ului respectiv.
Riscul supracalificării există dintotdeauna și este unul extrem de frustrant pentru aplicant, mai ales în contextul actual și în cel de downsizing apărut de câțiva ani buni – dorit de mulți oameni cu experiență, dar ale căror priorități s-au schimbat din varii motive. Cred că acest risc poate fi combătut prin abilitatea de convingere a candidatului sau a recruiterului, care pot cântări foarte mult în schimbarea mentalității sau a blocajelor legate de supracalificarea unor candidați – ori prin diplomă de MBA, ori prin experiență de muncă acumulată. Totul depinde de dorința reală a candidatului și de modul în care aceasta ajunge și este percepută de angajator.
Din punct de vedere financiar, anul trecut 34% dintre companii aveau în politica de beneficii pentru posturile de management acoperirea costurilor cu taxă pentru un MBA, iar asumarea de a participa, și deci de a integra cursul în taskurile jobului, cred că este la latitudinea participantului – care știe la ce se înhamă și cum se poate dedica în timpul de după job și din weekenduri, și alege acest efort fiind conștient de valoarea pe care o va câștiga.
*Photo by Vijesh Datt on Unsplash
Acest material a fost preluat din Ghidul MBA 2021.
Puteți vizualiza aici un preview al ghidului.
Dacă doriți să achiziționați un exemplar, click aici.