Studiu: Mulți elevi de liceu vor să renunțe la școală pentru că nu simt că învăță lucruri utile
Tot mai mulți elevi de liceu din România iau în considerare abandonarea școlii din diverse motive, potrivit unui studiu realizat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Cercetarea, intitulată „Liceeni din România – Acces și participare”, a fost desfășurată în perioada aprilie-mai 2023 și a implicat un eșantion de 3375 de liceeni din 237 de unități școlare din întreaga țară.
Potrivit rezultatelor, un motiv major pentru care tinerii se gândesc să abandoneze liceul este faptul că mulți dintre ei consideră că nu învață lucruri relevante pentru viața lor de zi cu zi. Peste 50% dintre elevi au menționat că ar renunța după clasa a IX-a din cauza lipsei unui conținut educațional aplicabil în realitatea cotidiană. De asemenea, 27,4% dintre respondenți au indicat că severitatea profesorilor reprezintă un factor de descurajare, în timp ce 24,5% s-au simțit copleșiți de sentimentul de a rămâne în urmă în fața colegilor, iar un alt procent similar a subliniat că timpul pierdut pe drum, pentru a ajunge la liceu, îi demoralizează.
Un alt aspect important evidențiat de studiu este scăderea ratei de absolvire în cadrul liceelor teoretice. Comparativ cu anul școlar 2018-2019, când rata de absolvire era de 37,4%, în 2021-2022 aceasta a scăzut la 36,5%.
În urma cercetării realizate de Institutul de Științe ale Educației, s-a constatat că 8,1% dintre elevii intervievați au recunoscut că au avut gânduri de abandon din cauza unor situații problematice.
CITEȘTE ȘI: Cum să identifici noi piețe și oportunități de creștere pentru afacerea ta
Foto: ID 326564328 © Atep Sobarudin | Dreamstime.com