In the name of…Împărăteasă și, de ce nu, influencer
Palatul a fost construit, la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe vremea lui Ion Ghica, matematician, diplomat și de două ori prim-ministru al României (spre exemplu, în iulie 1881, regele Carol I semna decretul de numire a lui Ghica, în funcția de ministru extraordinar şi plenipotenţiar al României la curtea majestăţii sale Victoria a Marii Britanii).
Începând cu luna iulie 2016, Palatul Ghica Victoria și-a redeschis porțile publicului pentru a găzdui în sălile sale somptuos decorate și în saloanele sale eclectice evenimente. Tocmai pentru că în prezent Palatul poate găzdui evenimente private și publice, iată că pe 24 aprilie aici s-a desfășurat “Hommage a SISI – In the name of love, beauty and elegance as a tribute to celebrate 180 years from the birth of Empress Elisabeth of Austria and Queen of Hungary”.
Un regal al frumuseții și eleganței, un omagiu adus spiritului sau liber si fascinant, iubirii față de oameni, dar și valorilor care i-au ghidat activitatea politică. Regal care s-a concretizat și prin prezentarea colecției designerului roman Alexandra Calafeteanu și cea a colecției designerului autriac Claus Tyler. Ambele colecții influențate de personalitatea unică a celei supranumită și intrata în legendă drept Sissi.
Prin urmare, la Palatul Ion Ghica – Victoria perioada imperială și cea modernă s-au întâlnit într-o poveste despre valori autentice, artă, frumusețe, iar oaspeții au fost invitați să pătrundă în lumea fascinanta a împărătesei Elisabeth a Austriei și Regină a Ungariei. În compania a peste 250 de persoane – reprezentanți ai celor mai importante companii, ai ambasadelor Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei, Greciei, Frantei, Italiei, Albaniei, printre care si Excelenta Sa, doamna Tamar Samash Ambasador al Israelului, Alteța Sa Mihai de Laufenburg, ai media și numeroaselor persoane publice. Evenimentul a fost deschis de doamna Vera Maier – atasatul comercial al Ambasadei Austriei, care a introdus audiența în perioada Casei de Habsburg.
Un fel de dreams come true
Frumusetea și feminitatea au transformat-o pe Elisabeth a Austriei într-o muză. Iar curajul și generozitatea i-au adus titulatura de ”împărăteasa oamenilor”. În cinstea unor valori pure, a unei femei-simbol, chiar în ziua aniversară a căsătoriei cu Franz Joseph s-a reeditat seara la palat.
Ajunsă împărăteasă la 16 ani, pe 24 aprilie 1854, Elisabeta era o fire rebelă, pe care cei de la curte nu au înţeles-o niciodată, după cum notează unii dintre biografi. Scria poezii, călărea, mergea aproape zilnic la cumpărături prin târgurile vieneze, îngrijea oamenii nevoiaşi şi multe altele. Elisabeth de Wittelsbach, Împărăteasa Austro-Ungariei, rămasă în istorie sub numele de Sissi, a avut o frumoasă prietenie cu Regina Elisabeta de România.
Pe cele două le-a unit, desigur, pasiunea pentru poezie, arte frumoase şi natură. Căsătorită la doar 16 ani cu Franz Joseph, viitorul împărat al Austro-Ungariei, Elisabeta a fost o figură controversată. ”Mult prea liberă pentru epoca ei. A fost frumoasă, inteligentă, cultă şi seducătoare. A fost rebelă nemulţumită, melancolică şi încăpăţânată. Solitară şi maniacă. Nicioadă nu s-a îndeplecat în faţa unei impuneri. A detestat palatul şi Curtea. A urât convenţiile şi normele. A dispreţuit frivolitatea. A fugit de ceremonii şi evenimente sociale. A fugit din faţa publicului şi s-a ascuns în spatele vălurilor şi a evantaielor mari”, aşa o descrie pe Sissi autorul biografiei ei, Angeles Caso.
Printre multe altele care ar ocupa un spațiu cât mai multe romane, Sissi avea rochii extrem de elegante – și vorbim despre aceasta tocmai în contextul evenimentului mai sus menționat, un eveniment cu temă imperială, unde eleganța și rafinamentul îmbinate cu dinamismul și libertatea de mișcare au fost laitmotivele celor 24 de ținute (foto) pregătite de designerul român Alexandra Calafeteanu și de invitatul special – designerul austriac Claus Tyler (foto).
Ca un fapt inedit, nu putem omite filmul din 1955, în care Romy Schneider era împărăteasa Sissi – povestea Elisabetei Amalia Eugenia de Wittelsbach fiind considerată un fel de dreams come true.
În termeni moderni, se poate spune că Sissi a fost un influencer al vremii sale. Acum și al vremurilor noastre.