Jocuri „offline”. Acele pauze creative pentru copii
Statisticile din ultima vreme relevă faptul că România se află pe locul al doilea în ceea ce privește procentul copiilor care stau prea mult timp în fața calculatorului. Ori televizorului. Partea mai tristă este, tot potrivit studiilor, că pentru acei copii care stau în fața…ecranelor mai mult de trei ore pe zi, riscul de a deveni obezi creşte cu 50% .
În plus, nu degeaba se spune că cei mici au nevoie de interacţiune emoţională, iar atenția tot mai mare acordată calculatorului şi televizorului nu ajută. Ajutorul poate veni nu numai din partea părinților, ci și din direcția diverselor inițiative care sunt menite tocmai binelui copiilor în era tehnologiei.
Într-un mod frumos și util
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe copii să ia o pauză de la statul în fața monitorului și să învețe despre arta populară românească, în cadrul proiectului „Săptămâna fără calculator”. Astfel, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2018, la binecunoscutul muzeu al Capitalei vor avea loc ateliere de confecționat păpuși, podoabe populare și jucării din lemn, de încondeiat ouă și cusut motive tradiționale.
Proiectul își propune să valorifice vacanța de toamnă pentru elevii din învăţământul primar și preşcolar. Aceștia vor avea ocazia să lucreze cu meșteri populari autentici, folosind tehnici tradiționale. Copiii (atelierele sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani) se pot bucura de jocuri „offline”, iar părinții pot fi siguri că cei mici își vor petrece timpul într-un mod frumos și util, prin activități care le vor dezvolta îndemânarea și gustul pentru tradiție.
E adevărat: televizorul, calculatorul, tableta, consola și tot felul de gadget-uri fac inevitabil parte din viața și educația celor mici. Dar este vorba despre cum ne raportăm la ele și cum ne asigurăm că rolul lor nu escaladează viața reală.
Sursa foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” – pagina FB