Iarba e mai verde în curtea mea, sau crede înainte să de îndoiești
Foarte mulți dintre noi trăiesc cu ideea că există o cale foarte îngustă spre succes, și dacă cumva ratăm această cale nu ne rămâne decât să privim cu jind la cei care au reușit s-o atingă. Ne uităm cu invidie la ei și ni se pare că iarba din curtea lor e mai verde.
Adevărul nu este însă deloc așa.
Succesul nu este o resursă limitată, deschisă unora puțini care sunt aleși. El este disponibil oricui (îi putem eventual exclude de aici pe cei care nu au satisfăcute nevoile de bază, dar chiar și dintre aceștia există unii care își găsesc calea spre succes).
Nu viața ne limitează, ci chiar noi înșine ne limităm.
La ședințele mele de Life coaching le spun copiilor o poveste cu doi prieteni care merg la mare și care vor să ia la sfârșitul vacanței ceva apă de mare cu ei. Unul se duce la mare cu un pahar și celălalt cu o găleată. Desigur cel de-al doilea primește mai mult. Dar asta înseamnă oare că marea a fost nedreaptă? Desigur nu. Marea i-a tratat pe ambii la fel, diferența a făcut-o mărimea vasului pe care ei l-au adus. Cine a decis mărimea vasului? Chiar ei. Marea nu i-a limitat, ea le-a pus la dispoziție cu dragoste apa ei și a umplut exact vasul pe care ei l-au adus.
Ca să primesc mai mult trebuie să aduc un vas mai mare. Este atât de simplu.
Viața noastră este la fel ca marea, ea este îmbelșugată și ne pune la dispoziție o multitudine de posibilități. Cu ce am vrea să ne ducem noi la viața noastră, cu un pahar sau cu o găleată?
Este o întrebare pe care copiii o înțeleg foarte bine, și care le schimbă imediat perspectiva: jobul nostru deci nu este să ne dorim mai mult, ci să ne mărim vasul. Pentru că oricare ar fi mărimea vasului nostru, viața ni-l va umple.
Dacă la mare ne dăm seama foarte bine care este paharul și care este găleata, ce determină mărimea vasului în viața noastră?
Există 3 parametri care ne cresc sau ne scad vasul și aceștia sunt: mentalitatea, atitudinea și comportamentul.
Ce înseamnă mentalitate?
Fiecare dintre noi se naște cu o minte (mind), dar cum funcționează mintea noastră (setting) se întâmplă prin experiență, se învață. Ca să putem învăța avem nevoie ca mintea noastră să fie deschisă. imaginează-ți un borcan care are capac. Ai putea să torni apă în el? Desigur nu. Ca să intre apa trebuie să scoți capacul. Metaforic vorbind, ca să putem învăța, evolua, crește, ar trebui să scoatem capacul. Mintea deschisă ne ajută să fim curioși, să experimentăm, să învățăm. Cu cât învățăm, experimentăm, încercăm mai mult, cu atât mintea noastră va crește. O a doua cale de a privi metafora aceasta cu borcanul este că avantajul pe care el îl oferă este spațiul în care să intre apa. Dacă ar fi deja plin, nu ar mai putea primi. Mintea deschisă este una care oferă spațiu pentru idei noi, pentru experiențe, pentru cunoaștere.
“The mind, once stretched by a new idea, never returns to its original dimensions.” spune Ralph Waldo Emerson
Ce înseamnă atitudine?
Atitudinea este filtrul prin care noi privim lumea, ce punem noi pe masă, ce aducem noi în jocul ăsta al vieții. Imaginează-ți un grup de oameni care merg într-o drumeție pe munte și întâlnesc în cale un izvor. Singura cale înainte este să treacă de izvor. Vei vedea pe unii dintre ei sărind fără ezitare și chiar fără să le pese prea tare că și-au udat puțin încălțămintea. Alții vor fi mai precauți și se vor opri să vadă exact pietrele pe care pot păși, apoi vor trece și ei. Alții poate se vor simți descurajați, își vor spune că au mers destul și se vor întoarce. Nu izvorul este acela care îi diferențiază, ci atitudinea lor. Sigur că nu putem pretinde că viața va fi mereu ușoară și totul se va întâmpla exact așa cum vrem noi, dar putem decide să aducem o perspectivă pozitivă cu care privim viața. Când facem asta, vom încerca mai mult și atunci rezultatele pe care le vom obține ne vor crește încrederea și vasul. Ești tu un optimist sau un pesimist?
Ce înseamnă comportament?
Be nice it’s Wise. Aceasta ar trebui să fie deviza care să ne ghideze. Pentru că într-un fel noi le spunem celorlalți cum să se poarte cu noi. Fii tu întâi așa cum vrei ca ei să fie.
Eu folosesc pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă metafora cu un castel care are o cameră cu 10 000 de oglinzi. În cameră intră o fată care are o față încruntată. Ce vede ea în jur, 10 000 de fețe încruntate. Asta o face să fie și mai supărată. Ea crede că acest castel este unul groaznic. A doua fată care intră este fericită și zâmbitoare, ea vede în jurul ei 10 000 de fețe fericite și zâmbitoare. Ea crede că acest castel este minunat.
Lecția aici este că viața noastră este acest castel cu 10 000 de oglinzi, ea ne arată fața pe care noi i-o arătăm ei. Ce față a ta vrei să împarți azi cu lumea?
Atunci când avem în vedere acești 3 parametri: minte deschisă, atitudine și comportament pozitive, vasul nostru va crește și noi vom primi mai mult de la viața noastră.
Putem să credem că alții sunt mai norocoși sau privilegiați, sau putem să credem că este nevoie să ne mărim vasul. În primul caz ne vom simți neputincioși, în al doilea puternici.
Când avem această înțelegere nu vom mai fi în competiție, ba chiar ne vom putea bucura de succesul celor din jur pentru că vom ști că succesul lor nu face imposibil succesul nostru.
Vom crede înainte să ne îndoim.