O nouă casă a speranţei pentru copiii cu boli incurabile
HOSPICE Casa Speranței a inaugurat, vineri, primul centru socio-medical din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile și familiilor acestora. Prin diferitele forme de terapii, de la cele clasice la cele revoluţionare, prin tehnologie, noul centru este un proiect unic nu doar în țară, ci în întreaga regiune.
Centrul socio-medical HOSPICE de la Adunații Copăceni, amenajat pe domeniul donat de către familia Florescu, a fost inaugurat după o investiție totală de 1,7 milioane de euro, suma provenită de la sponsorii și donatorii care susțin cauza îngrijirii paliative. Clădirile care existau pe domeniul de la Adunații Copăceni, inclusiv conacul (clădire de patrimoniu), au intrat într-un proces complex de renovare și utilare, iar lucrările au fost finalizate datorită sprijinului oferit cu generozitate de partenerii fundației.
Amenajat pe un domeniu pitoresc, lângă Capitală, centrul va include o unitate cu 12 paturi ce va oferi îngrijire paliativă copiilor, spații pentru activități educativ-terapeutice destinate copiilor, un adăpost dedicat familiilor aflate în situații limită (6 apartamente sociale), un centru educațional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupationale, o cladire destinata activitatilor de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii și un centru educațional destinat personalului medical.
Reprezentanţii centrului precizează că, în momentul în care centrul va funcţiona la capacitate maximă, în fiecare an aproximativ 200 de copii vor fi îngrijiți la noul centru HOSPICE. De asemenea, se vor organiza 2.000 de sesiuni de evaluare şi de terapie, iar cca. 300 de copii vor participa la taberele de vară.
În fiecare an, 160.000 de români au nevoie de îngrijire paliativă, care este singură formă de medicină în cadrul căreia se lucrează instituționalizat nu numai cu pacienții, ci și cu familiile lor.
În paliaţie, acţiunea se face pe patru piloni. Primul e cel clinic, care are două direcții, curativă sau paliativă. “Noi intervenim când curativul nu mai funcționează. Adică noi nu facem chimioterapie, nu facem radioterapie. Aici, la paliaţie, vorbim de controlul simptomelor, de întărirea organismului, cât se poate, și mai ales de managementul durerii”, spunea anul trecut Mirela Nemţanu, CEO Hospice Casa Speranţei, într-un interviu acordat Revistei CARIERE.
Urmatorii piloni sunt cel psihologic, social și spiritual. “Noi avem oameni angajați special pentru acești piloni și intervenția se consideră la fel de important ca și celălalt. Abordarea e multidisciplinară, iar decizia privind tratamentul se ia împreună, de toți acești specialiști. Mie asta mi se pare metodă normală de a trata un pacient. Mai este un aspect esențial, anume că la noi se acordă sprijin familiei în toată perioada în care pacientul se află în grijă noastră, dar și după deces, pe o perioadă de până la trei ani”, mai spunea atunci Mirela.