Pauza de lectură de la Bookster. Jocul infinit – Simon Sinek
Fotbalul, tenisul și șahul sunt jocuri finite. Jucătorii sunt cunoscuți, regulile sunt fixe, este clar când se ajunge la final, iar câștigătorii sunt ușor de indentificat. În cartea sa, „Jocul infinit”, Simon Sinek ne vorbește despre alte tipuri de jocuri. Cele care nu au un final bine determinat, cum ar fi politica, afacerile și chiar însăși viața.
Simon Sinek este autor și speaker motivațional a cărui scop este de a-i ajuta pe ceilalți să se trezească inspirați, să se simtă în siguranță la locul de muncă și să se întoarcă împliniți acasă. Discursul lui Ted, „Cum inspiră acțiune liderii excepționali”, este al treilea cel mai popular din toate timpurile.
Sinek crede că diferența principală dintre alte jocuri și afaceri, este că nu toți jucătorii au aceeași opinie despre regulile care trebuie respectate. Unii ditre ei își măsoară succesul în profitul pe termen scurt, pe când alții urmează o strategie a cărei rezultate să fie simțite și de generațiile viitoare. Pe cea din urmă, Simon o numește o „cauză dreaptă” și este cea care oferă însemnătate unui business. Pentru a analiza care sunt efectele pe termen lung a acestor reguli, autorul analizează companii precum Microsoft, Victorinox sau Ford.
Unul din cazurile prezentate este decizia neobișnuită a lui Alan Mulally, CEO-ul Ford în perioada de criză începută în 2008. Deși se aflau într-o poziție financiară stabilă, Mulally nu a vrut să profite de situație și să-și învingă concurența. A realizat că odată cu falimentarea unor companii precum GM sau Chrysler și furnizorii lor comuni vor avea de suferi, așa că a preferat să le sprijinie. Potrivit lui Simon, acesta este un bun exemplu de strategie pe termen lung.
Dacă te-am făcut curios, poți împrumuta „Jocul infinit”, de Simon Sinek de pe platforma Bookster.