Donaţii de peste 70.000 de euro în campania „Niciun Copil Invizibil”
Copiii invizibili sunt copiii a căror suferinţă este nevăzută sau tolerată de societate. Ei sunt vulnerabili la multe riscuri şi în general sunt săraci şi excluşi din punct de vedere social. Aceşti copii nu se pot bucura de drepturile care în mod normal le sunt garantate de Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului. De cele mai multe ori ei nu au acces sau au acces foarte restrâns la servicii de educaţie, de sănătate şi de protectie socială, inclusiv cele de prevenire a violenţei, neglijării şi exploatării.
Totuşi, copiii invizibili sunt copiii de lângă noi, din comunitatea noastră şi care provin din familii aflate în dificultate. De cele mai multe ori suferinţa lor este invizibilă, ceea ce îi face şi pe ei invizibili. Acest fapt determină un risc crescut de a fi separaţi de familie. Nu se doreşte ajungerea lor în sistemul de protecţie specializată unde beneficiază de îngrijire de calitate, dar nu şi de dragostea şi ocrotirea părintească.
Copii care nu există!
Se poate spune că aceşti copii “nu există”, deoarece ei nu se află în statistici oficiale şi nici într-un sistem de îngrijire şi ocrotire care să ştie să se ocupe de nevoile lor. Ei pot fi în situaţia în care nu au acte de identitate, nu au mers niciodată la şcoală, nu beneficiază de alocaţiile care li se cuvin sau pot fi expuşi unor mari riscuri de neglijare, trafic, abuz, exploatare şi violenţă sub diverse forme. Ei nu există pentru medicul de familie, pentru educator, învăţător sau profesor, pentru asistentul social, pentru funcţionarul de la primărie, pentru poliţist, pentru preot şi pentru fiecare cetăţean din comunitate. Comunitatea de mâine va fi comunitatea lor însă calitatea ei este responsabilitatea noastră, a tuturor!
Momentul cheie al campaniei de strângere de fonduri l-a reprezentat emisiunea Trezeşte România – ediţie specială în beneficiul UNICEF. Andreea Marin Bănică, Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România, a fost promotorul campaniei şi gazda emisiunii. Vedete şi personalităţi publice din diverse domenii au participat la emisiune şi pe toată durata campaniei pentru a-şi arăta susţinerea pentru aceşti copii. Printre personalităţile publice care au susţinut campania se numără: Ion Ţiriac, Camelia Şucu, Vunk, Maria Dinulescu, Valentin Butnaru, Cristian Stan, Inna, Connect-R, Ruxandra Dragomir, Luminiţa Anghel, Corina, Albertina Ionescu, Amna, Cristina Stănciulescu.
Persoanele care vor să sprijine copiii invizibili sau alte proiecte UNICEF pot face în continuare donaţii pe site-ul www.unicef.ro sau la orice sucursală BRD – Groupe Société Générale.
Se doreşte dezvoltarea serviciilor de bază în 64 de comunităţi
Conform datelor din teren, serviciile de prevenire sunt de cel puţin 10 ori mai ieftine decât cele de protecţie. Cu aceeaşi sumă de bani putem salva 200 de copii sau putem plăti doar îngrijirea unuia singur. În acest context, UNICEF a început anul trecut proiectul „Prima prioritate: niciun copil invizibil” în parteneriat cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Instituţiile Prefectului din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea şi cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În cele 64 de comunităţi selectate au fost identificați 12.000 de copii „invizibili”, iar în acest moment UNICEF lucrează pentru rezolvarea problemelor lor.
În cei doi ani de desfășurare a proiectului, UNICEF împreună cu partenerii săi lucrează pentru a dezvolta serviciile de bază din cele 64 de comunităţi. Aceasta implică şi angajarea unui asistent social în fiecare comunitate, prin prezenţa căruia copiii aflaţi la risc pot fi ajutaţi la timp. Asistenţii sociali împreună cu actorii locali (primari, medici, asistenţi, învăţători şi profesori, preoţi, poliţişti) ajută deja aceşti copii invizibili.