Începe cea de-a opta ediție a concursului de proiecte „Spaţii verzi”
Programul Spații Verzi, cu cele două categorii – Spaţii verzi urbane şi Arii naturale protejate – este organizat de Fundația pentru Parteneriat cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de MOL România. În premieră, la ediția din acest an vor putea participa proiecte de amenajare a unor spații verzi în curțile imobilelor de locatari.
În cele șapte ediții anterioare, desfășurate în perioada 2006-2012, aproape 109.000 de voluntari s-au implicat în reabilitarea sau înfiinţarea spaţiilor verzi urbane, respectiv în promovarea ariilor naturale protejate. Proiectele finanțate prin program au „înverzit” o suprafaţă de circa 335.000 de metri pătrați. De asemenea, „Spaţii verzi” a sprijinit 100 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumați în domeniul protecției și conservării patrimoniului natural, înfiinţarea de poteci tematice în scop educațional.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este sfârşitul lunii februarie, iar organizațiile neguvernamentale selectate vor fi anunţate în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.
Fundaţia pentru Parteneriat va pune la dispoziție publicului larg, pe pagina sa de internet manuale educative în care cei interesaţi vor putea găsi idei pentru realizarea activităţilor ecologice.
Se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:
- crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
- educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale
- Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de ocrotire a naturii în arii protejate
- Ziua Ariei Protejate – declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
- crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
- crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
- organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii