Începe concursul de proiecte „Spaţii verzi”, destinat ONG-urilor de mediu
În ediţiile trecute al concursului „Spaţii verzi” aproximativ 93.000 de voluntari din toată România s-au implicat în reabilitarea sau înfiinţarea spaţiilor verzi urbane, respectiv în promovarea ariilor naturale protejate din ţara noastră. Astfel, între 2006 şi 2011, s-a înverzit o suprafaţă care ar include Grădina Botanică din Bucureşti şi Parcul Babeş (Iuliu Haţeganu) din Cluj-Napoca, adică peste 30 de hectare.
De asemenea, în această perioadă, „Spaţii verzi” a însemnat şi 76 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate, care au avut drept element central crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate.
Finanţare: 20 000 de lei pentru popularizarea ariilor protejate
“Rezultatele şi experienţele din cadrul programului „Spaţii Verzi” ne demonstrează că în cadrul comunităţilor există o nevoie crescândă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de mediu urbane. Prin intermediul programului, din ce în ce mai multe comunităţi dovedesc că, beneficiind de sprijin, sunt capabile să folosească la maxim oportunitățiile ce contribuie la îmbunătățirea mediului urban, în mod concret angajându-se cu entuziasm în activităţi de creare şi de reamenajare a spaţiilor verzi comunitare. Cealaltă componentă a programului aduce un aport semnificativ la promovarea nepreţuitelor valori naturale din ariile protejate ale României, care din păcate sunt încă insuficient apreciate și cunoscute și ca atare manifestă vulnerabilitate crescută la influențele antropice. Astfel programul răspunde unor nevoi stringente prin intermediul conștientizării, mobilizării și acțiunii directe.”, a declarat László Potozky – director, Fundaţia pentru Parteneriat.
În ediţia actuală, pentru cele două categorii ale programului – Spaţii verzi urbane şi Arii naturale protejate – MOL România va pune la dispoziţie aproape 150.000 euro. Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este sfârşitul lui februarie, iar ONG-urile câştigătoare vor fi anunţate în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.
„Programul „Spaţii Verzi” are un impact pozitiv în viaţa comunităţii, rezultatele pe care le-am înregistrat alături de Fundaţia pentru Partneriat ne indică faptul că din ce în ce mai mulţi voluntari ne sunt alături, iar impactul social al programului a crescut într-un mod sănătos şi natural. Tocmai de aceea, ne-am propus întărirea aspectului educaţional al programului „Spaţii verzi”. Asftel, pentru componenta Spaţii Verzi Urbane, propunerile pe care le aşteptăm în 2012 vor avea la dispoziţie fonduri mai mari decât în ediţiile precedente:
ONG-urile pot ajunge la o finanţare individuală de 9.000 de lei, faţă de 8.000 de lei în trecut. Această creştere presupune însă un efort suplimentar din partea ONG-urilor, pentru că am decis să ne concentrăm pe sprijinirea acelor proiecte care tratează cu prioritate conceptul educaţiei ecologice non-formale” – a declarat Kinga Daradics, CEO MOL România.
Reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
Se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:
• crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
• educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale
• Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de protejare a naturii în arii protejate
• Ziua Ariei Protejate – declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
• crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
• crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
• organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii
Anul trecut, MOL România a oferit o finanţare de 150 000 euro, rezultatele implementării acestora fiind următoarele:
• implicarea a peste 21 500 de persoane în derularea celor 53 de proiecte
• înfiinţarea şi reamenajarea a aproximativ 42.000 m2 de spaţii verzi urbane
• plantarea a peste 5200 de pomi şi arbuşti şi a peste 4700 de răsaduri de flori
• amenajarea a 14 poteci tematice şi a 7 expoziţii permanente
• organizarea Zilei Biodiversităţii în 4 arii protejate şi a zilei rezervaţiei în 5 locaţii
Team-Work, câştigător al premiului „Spaţii Verzi” în 2011
Asociaţia Team-Work a dat dovadă de creativitate prin amenajarea pe terenul Grădinii Botanice din Bucureşti a unui spaţiu inedit. Vizitatorii pot admira pomi fructiferi, arbuşti şi legume, specifice unei grădini tradiţionale româneşti. Proiectul intitulat „Grădina Bunicii” a câştigat premiul „Spaţii Verzi”, datorită ideii originale şi a activităţilor eco-educative organizate cu ocazia Zilei Biodiversităţii, Zilei Copilului şi Zilei Mediului. Premiul a constat în acordarea unei sume egale cu finanţarea obţinută în prealabil pentru implementarea proiectului şi a trofeului Spaţii Verzi.
„Grădina Bunicii a fost un proiect inspirat din colaborarea pe care o iniţiasem în urmă cu 5 ani cu Grădina Botanică a Universităţii din Bucureşti. M-am bucurat nespus când a fost aprobat proiectuş şi vedeam deja roşiile pârguite şi copilaşii minunându-se văzând un dovleac mare, ca din poveşti, dar mai real decât multe legume pe care le-au văzut în magazine. Implementarea a fost dificilă doar pentru că vremea a fost schimbătoare, dar când vedeam cum cresc plăntuţele şi cum se bucură vizitatorii de ele, orice dificultate dispărea.
Sentimentul de la finalul proiectului a fost unul de mulţumire şi de mândrie: rezultatele au fost dincolo de aşteptări, iar Grădina Bunicii a devenit o realitate unde te puteai plimba, din care puteai muşca şi simți un gust de legume pe care nu ştiu câţi dintre noi îl cunosc.”, a declarat Anca Anton – vicepreşedinte al Asociaţia Team Work.
Mai multe detalii privind condiţiile de participare pot fi găsite pe www.molromania.ro şi www.repf.ro.