Peste 3.000 de români au participat la cursurile de prim-ajutor în campania „O viaţă poate depinde de tine!”
Campania îşi propune să responsabilizeze publicul larg privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi să atragă atenţia asupra efectelor negative ale folosirii abuzive a numărului de urgenţă 112
Campania s-a desfăţurat în opt oraşe din ţară
Peste 3.000 de persoane au participat la cursurile de prim-ajutor organizate de către Asociaţia React şi Vodafone România în cadrul campaniei „O viaţă poate depinde de tine!”, în primele şase luni de la lansare.
Până în prezent au fost organizate 138 cursuri pentru publicul larg: elevi, studenţi, profesori, angajaţi ai unor instituţii, organizaţii neguvernamentale şi ai unor companii din domeniul telecomunicaţii, cosmetică, bricolaj sau construcţii. Cursurile de prim-ajutor au avut loc în Bucureşti, Cluj, Craiova, Piatra Neamţ, Sibiu, Ploieşti, Târgovişte şi Pucioasa.
Cursurile sunt gratuite şi sunt susţinute de către personal specializat din cadrul SMURD.
„În primele două săptămâni de la lansarea proiectului, s-au înscris peste 300 de persoane la cursurile de prim-ajutor. Ne bucurăm că, şase luni mai târziu am reuşit să oferim gratuit aceste cursuri unui număr de zece ori mai mare de oameni. Ştim acum că exista cel puţin 3.000 de oameni care înţeleg că, diferenţa dintre viaţă şi moarte poate însemna un minut, în care deschizi căile aeriene printr-o manevră de prim-ajutor. Şi cel mai important, ştiu şi cum să facă acest lucru”, a declarat dr. Anca Ştefan, Preşedintele Asociaţiei React.
„Prin platforma Parteneriat pentru Viaţă, Vodafone România susţine mai multe programe pentru salvarea de vieţi omeneşti, printre care se numără soluţia de telemedicină dezvoltată pentru SMURD, parteneriatul cu Salvamont, precum şi campania „O viaţă poate depinde de tine! Această campanie, lansată în toamna anului trecut, a reuşit nu numai să atragă atenţia asupra importanţei acordării corecte a primului ajutor, ci şi să convingă 3.200 de persoane să urmeze cursurile special organizate”, spune Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs al Vodafone România.
Cursanţii învaţă manevre de prim-ajutor
În cadrul cursurilor, participanţii învaţă manevre de prim-ajutor în situaţii de stop cardio- respirator, de obstrucţie a căilor respiratorii, de fracturi, hemoragii, leşin, degerături, insolaţie, arsuri şi electrocutare şi ceea ce este cel mai important, toţi cursanţii exersează manevrele predate.
Pe www.salvez.ro se pot înscrie companiile, instituţiile şi ONG-urile care doresc să ofere angajaţilor cursuri gratuite de prim-ajutor. Echipa mobilă „O viaţă poate depinde de tine!” se va deplasa la sediul lor, pentru a oferi gratuit cursuri de prim-ajutor beneficiarilor organizaţiilor non-profit şi angajaţilor.
În primele şase luni de la lansare, site-ul proiectului a înregistrat peste 90.000 de vizitatori unici, cu un timp mediu petrecut pe site de 2,5 minute. Cele mai vizionate manevre de prim-ajutor au fost stopul cardio-respirator, îngrijirea plăgilor în caz de răni uşoare şi hemoragia, acestea fiind văzute de 27.300 de utilizatori.
Campania promoveaza importanţa măsurilor de prim-ajutor atât în ceea ce priveşte accesul rapid la asistenţa de specialitate, prin apelarea numărului de urgenţă 112, cât şi în ceea ce priveşte corectitudinea realizării manevrelor de prim-ajutor până la sosirea ambulanţei.
Mesajele campaniei de informare din cadrul proiectului au ajuns la 3,8 milioane de persoane, prin spoturile video şi audio difuzate în regim de anunţ de utilitate publică, în perioada octombrie – decembrie 2011, pe principalele canale TV şi radio, precum şi în mediul online.
Campania este organizată de către Asociaţia React şi Vodafone România în parteneriat cu SMURD, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Sănătăţii.