Zeiţa de la Montreal şi „fabrica” de minisportivi
ONG-ul Fundaţia Nadia Comăneci este o organizaţie apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit, pornită în 2007 la iniţiativa gimnastei-simbol a sportului românesc, având ca principal obiectiv încurajarea, susţinerea şi promovarea performanţei în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educaţională şi profesională până la calitatea vieţii şi a familiei, militând „Pentru o viață de nota 10”.
„Dăruieşte chiar şi o vorbă bună cuiva care o duce mai greu ca tine”
„Succesul meu în gimnastică mi-a oferit oportunitatea să mă implic în proiecte sociale prin intermediul Fundaţiei Nadia Comăneci. Am creat această fundaţie, deoarece am considerat că persoanele cu notorietate sau cu bani trebuie să contribuie la evoluţia societăţii româneşti care i-a ajutat în realizarea unor performanţe sportive, cum este cazul meu, sau în evoluţia afacerilor personale”, spune Nadia Comăneci.
Pentru că ştie cât este de important să ai un copil sănătos, la sfârşitul anului 2011, a deschis, în Capitală, un centru în care copiii să facă mişcare şi să se dezvolte în ritmul lor. Centrul sportiv-educațional noncompetițional MiniMe este un spaţiu dedicat copiilor de 1- 12 ani, în cadrul căruia se desfăşoară activităţi de cultură generală, dezvoltare personală, sport şi dans, precum şi ateliere de creativitate şi îndemânare atât pentru copii, cât şi pentru perechi de copii, părinţi sau bunici. „Centrul MiniMe este un proiect prin care vrem să-i ajutăm pe părinţi la creşterea unor copii frumoşi şi sănătoşi. Prin proiectele fundaţiei sunt convinsă că pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei de aici. Ştiu că în aceste momente este nevoie să-ţi păstrezi sufletul deschis pentru a dărui chiar şi o vorbă bună cuiva care o duce mai greu ca tine. De fiecare dată când mă uit la Dylan, fiul meu, îmi dau seama cât de important este ca persoanele dragi să fie sănătoase şi asta mă determină să mă implic în programe care vizează adoptarea unui stil de viaţă cumpătat”, motivează Nadia Comăneci decizia ei.
Acest program se desfășoară în București, chiar în sediul Fundației Nadia Comăneci. „Sediul a fost obținut cu chirie de la Primăria Capitalei, lucrările de amenajare fiind realizate cu sprijinul mai multor sponsori”, adaugă Virgil Munteanu, general managerul fundaţiei. Oferta completă de cursuri MiniMe desfăşurate în cele trei săli (de sport, de dans şi de curs) ale Centrului MiniMe, aflat în Calea Griviţei, zona Gara de Nord, Bucureşti, poate fi consultată pe website-ul www.cursuriminime. ro, iar pentru înscrieri şi informaţii suplimentare puteţi contacta direct echipa MiniMe. Printre programele derulate de acest ONG se numără și „Clinica Nadia Comăneci”, parte a Așezământului Sociocultural Sf. Spiridon Vechi, care a fost inaugurată în toamna anului 2009 și include 14 cabinete medicale, șase laboratoare, o farmacie și beneficiază de aparatură medicală modernă – acesta este un proiect care a fost sprijinit de Nadia încă dinainte de înființarea ONG-ului.
„E-aptitudini”, proiect conceput ca răspuns la evoluţia societăţii actuale
O altă inițiativă este și proiectul „Zece pentru gimnastică”, program care are ca scop susținerea tinerelor gimnaste. În cadrul acestui proiect a fost lansată, în decembrie 2009, „Păpușa Nadia Comăneci”. Fundația a întreprins mai multe acțiuni de sprijin pentru gimnaste de la diverse cluburi din țară. „În cadrul acestei inițiative, în acest an, am organizat prima ediție a Cupei Fundația Nadia Comăneci. Această competiție a fost realizată în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Onești, la competiție participând aproximativ 100 de gimnaste cu vârste între 9 și 10 ani de la cluburile din țară. Câștigătoarele de la individual-compus au primit burse din partea Fundației, iar pentru celelalte fetițe s-au oferit diverse produse: Păpușa Nadia Comăneci, jucării, tricouri, cartea Scrisori către o tânără gimnastă scrisă de Nadia etc”, își amintește Munteanu.
Alte programe susținute de către această organizație sunt: „First Bebe”, inițiat de Fundația Romanian Angel Appeal și dedicat tinerilor care urmează să aibă primul copil; campania „Siguranța copiilor online”, inițiată de Microsoft România, pentru a atrage atenția părinților asupra pericolelor la care sunt supuși copiii în timpul navigării pe internet; precum și proiectul „e-aptitudini” conceput ca răspuns la evoluția societății actuale și care își propune să ofere membrilor comunității, indiferent de vârstă, pregătire și profesie, posibilitatea de a învăța încontinuu, de a-și forma deprinderile necesare utilizării calculatorului și a mijloacelor IT.
„Pe viitor, urmărim creșterea activității Programului MiniMe, obținerea de fonduri pentru oferirea în regim gratuit a cursurilor și atelierelor realizate. Intenționăm să realizăm anual Cupa Fundației Nadia Comăneci pentru a putea atrage și sprijini activitatea sportivă a micuțelor gimnaste”, informează Virgil Munteanu.
Cum puteţi ajuta?
Cei care doresc să ofere o mână de ajutor fundaţiei o pot face fie prin donaţii sau sponsorizări în contul fundaţiei, fie prin voluntariat, implicându-se direct în dezvoltarea Programului MiniMe, spre exemplu. Cei care au o anumită pasiune sau pregătire într-un domeniu şi doresc a-şi împărtăşi cunoştinţele unor copii curioşi şi inventivi şi să contribuie la dezvoltarea lor sau pot sprijini acţiunile de promovare ale programului în rândul potenţialilor beneficiari se pot alătura echipei MiniMe trimiţând un CV la adresa fundaţiei.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici