Reţeta de succes a lui Richard Branson: Spune „da” oportunităţilor care îţi apar în cale
„Când eram mic, porecla mea era Letsgo (sa mergem! – tr.). La Virgin, s-a transformat în Doctor Yes (Doctorul Da – tr.)”, povesteşte omul de afaceri pe blogul companiei.
Richard Branson spune că preferă să accepte oportunităţile care i se ivesc, chiar dacă nu ştie care va fi rezultatul final.
„Acceptarea provocărilor îi favorizează pe cei îndrăzneţi – este o lecţie pe care am învăţat-o încă din tinereţe. Şi pe acest principiu am condus compania. Dacă cineva îţi prezintă o oportunitate grozavă, dar nu ştii dacă eşti capabil să o duci până la capăt, eu te sfătuiesc să o accepţi. Îţi vei da seama după aceea ce trebuie să faci pentru a reuşi”, susţine cunoscutul lider.
El recunoaşte că nu este genul care să dezbată foarte mult o idee, ci este un om care preferă să acţioneze.
„Această atitudine m-a ajutat să am succes în ceea ce fac”, mai spune Richard Branson.
Şeful Virgin Group recunoaşte că uneori e riscant să accepţi aproape orbeşte ce îţi apare în faţa ochilor, dar nu regretă nimic. El funcţionează pe principiul „mai bine încerc decât să mă gândesc la ce ar fi fost dacă…”.
Richard Branson spune că viaţa lui e aventuroasă şi că se simte grozav când are în faţă provocări noi.
Nu toată lumea poate funcţiona după acest principiu
Ideea este că nu toţi se simt confortabil să încerce tot timpul lucruri noi, mai ales că la un moment dat ajung să facă lucruri care nu le plac.
Tocmai de aceea, Greg McKeown, autorul cărţii „Essentialism”, susţine că trebuie să îţi permiţi din când în când să te opreşti din a face de toate şi de a spune „da” la orice provocare. El crede că doar atunci te vei putea concentra pe lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.
Regula după care se ghidează este cea de 90%, pe care o foloseşte pentru a prioritiza lucrurile pe care le are de făcut: acordă note de la 1 la 10 sarcinilor, apoi le îndeplineşte doar pe acelea care au primit de la 9 în sus. Astfel, ratează multe oportunităţi, dar asta nu contează atâta vreme cât le alege pe cele esenţiale pentru el.
Adevărul este că e mai uşor de zis decât de făcut. Aşa că el propune să înlocuim teama de a rata chestii („fear of missing out” – FOMO) cu bucuria de a rata acele lucruri care ne mănâncă timpul şi nu sunt cu adevărat importante („joy of missing out”).