Rolul femeilor în modelarea istoriei – un mesaj al femeilor din România și Franța pentru viitorul leadershipului feminin
În sediul Ambasadei României din Paris, Fundația Dignitas a organizat prima dezbatere din proiectul dedicat marcării centenarului Unirii din 1918.
Evenimentul este dedicat celebrării a 100 de ani de la desăvârșirea unității naționale a poporului roman, iar organizatorii au dorit să evidențieze rolul femeilor în construcția României moderne și contemporane, dar și contribuția femeilor din lume la istoria națională și internațională. Au participat experți, jurnaliști, activiști din zona mișcării de emancipare și promovare a femeilor, istorici, artiști din România și Franța.
Panelul de vorbitori a fost extrem de variat, cu puncte de vedere și perspective complementare în abordarea conceptului de solidaritate feminină în cadrul mișcării de emancipare la nivel european și global.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor invitați din țară, cât și din străinătate printre care: Alice Florescu Bleotu – Doctor în Științe Medicale, Președinta Clubului Doamnelor din Fundația Dignitas, Alexandra Andrei – Master în filosofie și Critica culturii contemporane la Universitatea Paris 8 Vincennes-Saint Denis, colaborator al Fundației Dignitas, Ioana Cîrstocea– sociolog, cercetătoare la Centre national de la recherche scientifique (CNRS), membră a Centre européen de sociologie et science politique (CESSP), Paris, Marie Hélène Fabra Brătianu, moștenitoare a unei familii celebre care a construit România modernă, Suzanne Bellnoun – Președinta Organizației Femeilor Africane din Diaspora, Monique Halpern – Președinta Consiliului de Orientare al IEC- L’Institut Emilie du Châtelet, Anne Lazar – co-autoare a cărții „Ni Vues Ni Connue” și Sophie Janinet – jurnalistă „Collectif Georgette Sand”, co-autoare a cărții „Ni Vues Ni Connue”, Annie Metz – curator, Biblioteca Marguerite Durand.
Dezbaterea l-a avut ca invitat special pe istoricul Adrian Cioroianu, Ambasador – Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, care a vorbit din perspectiva istorică a reprezentării feminine în diverse domenii de activitate.
S-a vorbit despre primele românce lider în lume în domenii de pionierat (inginerie, neurochirurgie, avocatură, arhitectură, silvicultură) – domenii în care româncele nu doar au excelat, ci au fost deschizătoare de drumuri. De exemplu, prima femeie architect din lume – Maria Virginia Andreescu Haret -, prima femeie neurochirurg din lume care a operat pe creier – Sofia Ionescu Ogrezeanu -, prima femeie inginer din lume – Elisa Leonida Zamfirescu -, prima femeie doctor în drept din Europa – Sarmiza Bîlcescu-Alimănișteanu -, prima femeie inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book – Aurora Gruescu.
Solidaritatea feminină e esenţială în afacerile pe care le contruiesc femeile
În completare, s-a discutat despre uriașul salt pe care militanismul feminist din România l-a făcut în ceea ce privește elaborarea unor politici publice pentru femei, decizii care au în centru ideea că o lume mai bună pentru femei este o lume mai bună pentru toți și că o femeie educată corect va genera o familie crescută în principii sănătoase de viață. Un semn că s-au făcut progrese semnificative este promovarea leadershipului feminin și a egalitatății de șanse, dar mai ales încurajarea antreprenoriatului feminin, care aduce în prim plan modele de femei de valoare pentru afaceri de succes.
Din această perspectivă, discursul doamnei Suzanne Bellnoun – Președinta Organizației Femeilor Africane din Diaspora – a fost unul emoționant și cu o reală valoare inspirațională; ea a pledat pentru importanța enormă a cooptării femeilor în antreprenoriate care construiesc solid și pe termen lung, investind în relații interumane, educație și sănătate, baza progresului real într-o societate civilizată.
Evenimentul a fost moderat de Ruxandra Boros – expert, consultant pe probleme de gen și antreprenoriat feminin în Franța și Luiza Cristea (Fundația Dignitas, România). Acest gen de dezbateri va continua atât în țară, cât și în străinătate, pe parcursul întregului an 2018, tocmai pentru a evidenția implicarea societății românești în crearea istoriei moderne și contemporane a României, în rezonanță cu fenomenele sociale majore la nivel mondial.
Discursurile au fost punctate de un recital de poezie în ton cu tema dezbătută și muzică clasică, oferit de artiști români recunoscuți atât în țară cât și la nivel internațional – tânărul actor Liviu Bora și violoncelistul Andrei Kivu.
Fundația DIGNITAS inițiază și susține proiecte sociale și individuale, în țară și străinătate, pentru a susține dinamica societății românești, armonizând energiile pozitive și creând oportunități de valorificare a potențialului de progres în toate domeniile.