Să ne amintim de ziua de 12 ianuarie
S-a născut Jack London
Pe 12 ianuarie 1876 s-a născut scriitorul Jack London (pe numele lui real, John Griffith Chaney), cunoscut în special pentru romanele „Colț Alb”, „Lupul de mare”, „Chemarea străbunilor” și „Pui de lup”.
Opera lui Jack London, care constă în special din romane, este dominată de existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii, de o forță fizică și morală supraumană, sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire.
În plan literar, Jack London a fost influențat de Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, iar în cel ideologic de Charles Darwin, Herbert Spencer, Karl Marx și Friedrich Nietzsche.
S-a născut Haruki Murakami
Tot pe 12 ianuarie, în anul 1949, s-a născut scriiorul japonez Haruki Murakami. Murakami a primit, în anul 1979, Premiul Gunzo pentru debut” pentru romanul „Kaze no uta o kike” („Ascultă cum cântă vântul”) (din „Trilogia Șobolanului”), „Premiul Noma pentru scriitori noi” pentru „În căutarea oii fantastice” (din „Trilogia Șobolanului”), 1982, „Premiul Tanizaki Junichiro” pentru „Sekai no owari to haado boirudo wandaarando” („La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”), „Premiul Yomiuri” pentru „Nejimakidori kuronikuru” (Cronica păsării-arc).
În septembrie 2007 i-a fost acordat titlul doctor honoris causa din partea Universității din Liège, Belgia, iar în iunie 2008, din partea Universității Princeton, SUA. În ianuarie 2009 a primit „Premiul Ierusalim” – un premiu literar bienal acordat scriitorilor ale căror scrieri abordează teme precum libertatea umană, societatea și politica, iar în anul 2011 a primit „Premiul Internațional Catalonia”.
Printre cele mai populare cărți scrise de Haruki Murakami se numără „Pădurea norvegiană”, „La sud de graniță, la vest de soare”, „În căutarea oii fantastice”, „Dans dans dans”, „Elefantul a dispărut”, „După cutremur” și „Salcia oarbă, fata adormită”.
Zi de doliu național în România
Pe 12 ianuarie 1990, România era în doliu național în memoria victimelor evenimentelor din decembrie 1989. Potrivit statisticilor oficiale, în urmă cu 25 de ani, 1.142 de persoane și-au pierdut viața, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reținute.