Strop de iubire într-un ocean de ură
Contrarii izbitoare, antagonisme poetice, conflicte devastatoare, strop de iubire într-un ocean de ură…Când este să vorbim despre opera lui Shakespeare, oamenii prezentului se întrec în a face parelele cu lumea de azi.
Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti anunță premiera spectacolului ”Romeo și Julieta”, după William Shakespeare, în viziunea dramaturgică și în regia lui Yuri Kordonski, sâmbătă 29 și duminică, 30 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio (spectacol nerecomandat copiilor sub 14 ani).
Spectacolul promite o surpriză atât pentru spectatorii care se așteaptă la o montare clasică a capodoperei shakespeariene, cât și pentru ”fanii” regizorului rus, care îl vor descoperi în cu totul altă ipostază decât cea cunoscută din spectacolele regizate până acum în teatrele bucureștene. Regizorul împreună cu distribuția deschid o excelentă perspectivă modernă asupra tragediei ”Romeo și Julieta”, lăsând viața și energia debordantă a tinereții să-și afle nestingherit drumul spre inima spectatorilor de orice vârstă.
Din ampla distribuție fac parte actorii: Marius Manole, Răzvan Vasilescu, Ioan Andrei Ionescu, Costina Cheyrouze, Florentina Ţilea, Lari Giorgescu, Victoria Dicu, Mihai Calotă, Ada Galeș, Emilian Mârnea, Rodica Ionescu, Cosmina Olariu, Eduard Adam, Florin Călbăjos.
O societate sufocată de violența atât de familiară vremurilor noastre
Un spectacol care se anunță ca a fi o meditație asupra lumii de azi. Tragica poveste a îndrăgostiților din Verona, reprezentând două familii aflate într-o încleștare pe viață și pe moarte, într-o societate dominată de ură și de răzbunare, sufocată de violența atât de familiară vremurilor noastre, în care diferența dintre sexe aproape că s-a șters în cavalcada aiuritoare pentru dominație, se dovedește la fel de vie și de acută ca la vremea scrierii sale. Piesă a contrariilor izbitoare, a antagonismelor poetice și a conflictelor devastatoare, strop de iubire într-un ocean de ură.
Cu această nouă montare, Yuri Kordonski revine la TNB după 13 ani de la spectacolul de mare succes ”Inimă de câine” după Bulgakov, avându-l pe Marius Manole în rolul câinelui vagabond Sarik, creație ce l-a propulsat în topul celor mai talentați actori tineri.
Între timp, în biografia artistică a regizorului rus stabilit în America s-au adăugat alte câteva spectacole importante pe scenele românești: „Unchiul Vania” de Cehov (Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună regie), „Căsătoria” de Gogol, „Crimă şi pedeapsă” după Dostoievski, precum şi „Îngropaţi-mă pe după plintă” după Pavel Sanaev, toate montate la Teatrul Bulandra din Bucureşti, răsplătite cu numeroase premii de interpretare.
Credit foto: Florin Ghioca