Vasile Alecsandru Strat, Bucharest Business School: Piața programelor de MBA trebuie să atragă anual 750 de manageri, față de 200-300, câți sunt în prezent | Best Employer Fest

Dezvoltarea competențelor liderilor este vitală pentru progresul economic, însă în prezent în România doar 200-300 de manageri urmează anual cursurile unui program de educație managerială de tip MBA sau Executive MBA. Acest număr plasează țara noastră mult în urma partenerilor regionali.
„Pentru a înțelege dimensiunea reală a decalajului, este suficient să ne comparăm cu Polonia: deși economia lor este de doar 2,5 ori mai mare decât a noastră, piața lor de MBA atrage anual circa 1.500 de manageri“, a spus Vasile Alecsandru Strat, decanul școlii de afaceri Bucharest Business School din cadrul ASE.
El a fost unul dintre speakerii evenimentului Best Employer Fest, organizat la finalul lunii mai în București de Revista CARIERE în parteneriat cu Macromex, Bucharest Business School, Optical Investment Group, SIAD și Creasoft.
Comparația este tranșantă și relevă o vulnerabilitate strategică: subinvestiția în capitalul uman la nivel de leadership.
Conform lui Vasile Alecsandru Strat, miza nu este doar atragerea celor mai buni candidați pe locurile existente, ci și creșterea exponențială a acestei piețe, astfel încât România să ajungă la 500, chiar la 750 de manageri care, anual, „decid să-și dedice doi ani din viață, ca timp, bani și tot ce e necesar, ca să devină mai performanți.”
Pentru departamentele de HR, această viziune ar trebui să rezoneze profund. Într-o perioadă în care pachetele salariale nu mai sunt singurul factor de retenție, oportunitățile de dezvoltare accelerată, precum un MBA, devin un instrument de neprețuit în managementul talentelor.
„Pornind de la premisa că încrederea unui lider este direct proporțională cu nivelul său de cunoaștere, în principiu, companiile continuă să investească în educație executivă, iar pe lângă programele standard, câștigă rapid teren cele personalizate. Acestea nu sunt ‘mini-MBA-uri’, ci concentrate de cunoștințe esențiale, croite punctual pe nevoile unei organizații“, a spus Vasile Alecsandru Strat.
Justificarea costurilor unui MBA se traduce direct în indicatori de performanță pe care orice profesionist HR îi urmărește. Datele raportate de Bucharest Business School pentru programul Româno-Canadian (prezent în topul QS) sunt elocvente: creșteri salariale de minimum 30% în primele șase luni de la absolvire și o rată de 30% de promovare sau tranziție către antreprenoriat, tot în primele șase luni.
Pe termen lung, impactul este și mai vizibil. Cei peste 3.000 de absolvenți ai școlii de business de la ASE au ajuns în poziții de C-level, în consilii de administrație sau au fondat afaceri de succes.
„România e mare când te uiți în sud-estul Europei, adică în Balcani, dar devine mică sau medie în Europa și aproape de nerecunoscut în lume. Singura pârghie reală pentru a schimba această realitate sunt oamenii. Ei reprezintă motorul competitivității noastre, iar a-i lăsa în urmă înseamnă a ne abandona singura șansă la relevanță. Investiția în educația lor nu este, așadar, o alegere, ci singura cale sustenabilă de a ne construi viitorul.“, a concluzionat Vasile Alecsandru Strat.
Foto: Vasile Alecsandru Strat