VIDEO: “Bright Talks in Difficult Times” (VI). Cum va funcționa guvernanța organizației de mâine
„CEO’s perspective: the wind of change” a fost tema sub umbrela căreia s-a desfășurat cel de al șaselea eveniment din seria “Bright Talks in Difficult Times”, organizat de Revista CARIERE împreună cu EY România.
Webinarul a făcut parte din seria de întâlniri online menite să sprijine mediul de afaceri prin diseminarea de bune practici, combinate cu sfaturile specialiștilor noștri.
La cea de a șasea ediție “Bright Talks in Difficult Times”, invitații noștri au fost: Gabriela Bereș – Director Regional Europa Centrală și de Est în grupul Puratos, Lucia Costea– Cofondator Secom® și Ioan Iacob – Managing Partner, Qualitance. Moderator, ca de fiecare dată, a fost Horațiu Cocheci, Director People Advisory Services, EY România.
Principalele obiective: orientarea spre client și flexibilizarea angajaților
Faptul că ”Puratos” este un grup cu reprezentanțe pe mai multe continente, a ușurat pentru managementul sucursalei din România misiunea de a se adapta la noile condiții dificile din primele zile de după instalarea stării de carantină. În martie, grupul avea deja reguli clare de protejare a angajaților, dar și a business-ului. ”Evident, leadershipul local a contat foarte mult, pentru că nu poți pur și simplu să iei doar niste reguli de grup și să le implementezi. Ele trebuie adaptate, corelate cu condițiile și potențialul local. A fost dificil, pentru că fabricile noastre au continuat să lucreze. Si aici a fost frica cea mai mare, am încercat din răsputeri să evităm orice infectare a vreunui om din fabrică, pentru că asta ar fi avut consecinte grave”, a explicat Gabriela Bereș.
Și pentru Secom a fost o perioadă dificilă, deși compania, datorită specificului activității, nu a resimțit, din punct de vedere al vânzărilor, presiunile din alte sectoare de activitate. Totuși, fiind vorba de foarte mulți oameni în teren, o atenție deosebită a fost acordată protejării acestora. ”Am acordat o importanță aparte alcătuirii unei echipe de top management care a reușit să susțină cu brio în această perioadă atât partea profesională, cât și partea emotională a colegilor. Fiind o situație fără precedent, nu știam cum să abordăm problema, nu am avut un model, așa că ne-am concetrat atenția pe siguranța angajaților. Fiecare răspunde diferit presiunilor și provocărilor într-o astfel de perioadă și ne-am bucurat să vedem că toată această investiție în oameni, în cultura organizației, în starea de bine a angajaților, a fost făcută bine și la momentul potrivit ne-a asigurat un confort”, a povestit Lucia Costea.
Un alt punct important pe agendele celor două companii – Puratos fiind un grup internațional care oferă o gamă completă de produse inovatoare, materii prime și expertiză practică în brutărie, patiserie și industria ciocolatei, iar Secom o companie românească lider în solutii de medicină integrativă, care răspund nevoilor unui lifestyle sănătos al omului modern – a fost consolidarea relației cu furnizorii, dar și consumatorii. Și-au orientat atenția spre clienți, considerând că în astfel de crize doar o colaborare foarte strânsă și un sprijin reciproc poate asigura continuarea activității.
Așa că, la nivelul ambelor companii s-au constituit grupe lucru care au avut ca principale obiective realizarea unor proiecții de viitor, astfel încât business-urile să poată face față provocărilor în fața cărora vor fi puse de noile schimbări.
”Ne gândim foarte mult cum o să arate consumatorul, ce o să-și dorească pe viitor, și deși acum ne axăm pe siguranță, în viitor nevoia de a mânca sănătos se va accelera și va trebui să ne adaptăm acestei cerințe. Apoi, în agenda noastră se mai discută foarte mult despre globalizare vs localizare, pentru că acum, odată cu închiderea granițelor, s-a văzut foarte clar: cine a avut producție locală a putut să răspundă clienților mult mai rapid. Ne gândim cum să devenim mai rezistenți, mai rezilienți în fața unei următoare crize. Apoi se discută foarte mult de relația cu furnizorii, cu clienții, despre o altfel de colaborare, care, categoric, trebuie să meargă dincolo de ceea ce făceam înainte. Ea trebuie dusă la un alt nivel. Legat de angajați, schimbarea o să fie constantă, pentru că vor mai fi astfel de episoade. Deci, principala abilitate de care avem nevoie de la ei este flexibilitatea”, a afirmat Gabriela Bereș.
”Va reuși cel care se va adapta mai repede, nu neapărat cel mai puternic”
Nevoia și dorința consumatorului român de a adopta un stiul de viață sănătos a reieșit și din studiile efectuate de compania condusă de Lucia Costea: ”Urmărim studiile și observăm că tot mai mulți români se îndreaptă spre un stil de viață sănătos și, probabil, această criză a fost un moment important pentru ei în conștientizarea acestui lucru. Mai observăm că vor să includă suplimentele alimentare ca pilon în prevențtia și menținerea unui stil de viață sănătos, ceea ce pentru noi este o provocare, căreia depunem orice efort ca să îi facem față. Și cum în orice afacere succesul depinde de oameni, în afară de task-urile și problemele de business, am realizat în această perioadă că e important să fim cât mai aproape de oameni, să empatizăm, să găsim soluții reciproc. Cu astfel de crize ne vom mai confrunta, și va reuși cel care se va adapta mai repede, nu neapărat cel mai puternic”.
Criza a deschis un potențial fantastic pentru IT
IT-ul, sau cel puțin o mare parte din el, este într-o poziție favorizată în această perioadă. Au fost servicii care în aceste zile au înregistrat maxime în operații, pentru că: ”aceasta este noua normalitate. Lucrurile s-au dus mult în zona de digital business, de interacțiuni digitale, și credem că este o schimbare care nu doar e aici, ci va rămâne aici. Criza a dinamizat acest sector. Nevoia de tehnologie, de conexiuni, de digital a crescut extraordinar de mult. Astfel, tot ceea ce noi ne așteptam să se întâmple până în 2030 se va întâmpla până la finalul lui 2020”.
Declarația a fost făcută în cadrul celei de a șasea ediții a webinarului “Bright Talks in Difficult Times” și îi aparține lui Ioan Iacob – Managing Partner Qualitance, o companie din domeniul IT, recunoscută pentru performanțele sale, ascensiunea rapidă, dar și succesul înregistrat în Silicon Valley.
”De aceea, tema pentru noi este cum să facem lucrurile repede și bine pentru că focusul pe digital va fi una dintre caracteristicile perioadei următoare. Noi am observat în portofoliul nostru o accelarare în sensul că, proiecte ce până nu de mult erau de optimizare, îmbunătățire a activităților ori serviciilor, acum au devenit mai degrabă de supraviețuire. S-a deschis un potențial enorm pentru industria IT”, a subliniat Iacob.
Ce poate reprezenta acest potențial pentru România, ce au special programatorii români prin comparație cu cei din Statele Unite sau oricare altă țară a lumii, ce e deosebit în organizarea activităților IT în România, la ce provocări e supus un specialist în resurse umane atunci când are de păstorit o echipă de IT-iști, dar și cum cred cei trei invitați că va arăta guvernanța organizației de mâine, aflați din întregistrarea video a evenimentului nostru din 22 mai.
Powered by Banca Transilvania
Partener: Vodafone
Parteneri media: Repatriot, BIZ, Doing Business, Jurnalul de afaceri, Wallstreet, RisCo, ziare.com, HR Club, Portal HR, CONAF, Startup Cafe.