Bore-out, când plictiseala la serviciu te îmbolnăveşte
Termenul bore-out provine din limba engleză, din bore, care înseamnă plictiseală. A te plictisi la serviciu nu este o plăcere pentru toată lumea. Ni se întâmplă tuturor să avem zile în care ne uităm din cinci în cinci minute la ceas, să navigăm pe internet fără un scop precis sau să uităm să ne întorcem de la cafea. Dar sunt oameni cărora li se întâmplă asta în fiecare zi şi cărora nu le face plăcere să fie plătiţi degeaba.
Plictiseala la birou este un subiect tabu. Mulţi se plictisesc teribil, puţini recunosc. Mai ales în zilele noastre, când piaţa muncii este atât de dificilă. Cel care spune că se plictişeşte la serviciu se poate confrunta cu ura celor din jur, aşa că nici nu concepe să spună asta şi apare autocenzura.
În spatele bore-out-ului se ascunde o adevărată lipsă de stimulare intelectuală, foarte devalorizantă şi paradoxal, foarte stresantă. Iar suferinţa poate depăşi cadrul psihic. Confruntaţi cu plictiseala, oamenii capătă obiceiuri distructive: mănâncă mult şi prost, fumează mai mult şi, în unele cazuri, chiar încep să bea. Psychologies citează un studiu britanic potrivit căruia angajaţii care se plictisesc la serviciu prezintă un risc de accident vascular de două ori mai mare decât cei care au un job care îi stimulează.
Pentru 90% dintre angajaţi, plictiseala este insuportabilă, însă cei 10% care rămân îşi pot găsi fericirea în acest sistem. Aceştia din urmă nu consideră munca drept un element indispensabil vieţii, un mod de a se realiza, care ajută la construirea sinelui. Doar că, atunci când nu faci nimic, când nu eşti stimulat profesional, rişti să îşi pierzi stima de sine, să te simţi incapabil şi inutil. Plictiseala este primul pas către a deveni urâcios, a-ţi pune întrebări, a-ţi destructura personalitatea, ajungând la depresie.
Situaţii în care riscul de bore-out este crescut
Există meserii şi situaţii care predispun mai mult decât altele la bore-out. Atunci când volumul de muncă scade, când nu mai ai ce face, dar şefii tăi nu desfiinţează postul, te trezeşti într-o situaţie cu risc crescut de bore-out. Vii zilnic la muncă doar ca să stai degeaba şi totuşi nu renunţi la job, pentru că este greu să îţi găseşti altceva.
Anumite meserii predispun prin specificul lor la bore-out. Fie munca este repetitivă, fie zilele diferă foarte puţin, de la una la alta. De exemplu, paznicii sau recepţionerii. Trebuie să fii făcut pentru asta ca să rezişti.
Atunci când salariatul ocupă o funcţie care nu corespunde competenţelor sale şi îşi termină treaba în doar câteva ore, nu este suficient stimulat. Această situaţie intervine în special în cazul angajaţilor la stat, şi nu doar în România.
Nu doar lispa de lucru duce la plictiseală, ci şi relaţiile tensionate cu colegii sau cu şefii. Angajatul nu mai discută despre munca lui şi despre performanţe, este dat la o parte atunci când se fac proiecte în echipă. E şi mai delicat în cazul celor care sunt în pragul pensionării. La un moment dat li se dă din ce în ce mai puţin de lucru, nu mai sunt felicitaţi, nu li se mai mulţumeşte şi apoi nu mai primesc nimic de lucru. Mai merg la serviciu doar pentru că trebuie şi numără zilele sau lunile până când se vor despărţi definitiv de carieră.
Ce faci în caz de bore-out
Adesea este grav să scapi de bore-out, fără să renunţi la job. Primul lucru pe care îl poate oricine face, este să fie conştient de situaţia în care se află. Să îţi petreci timpul la birou fără să faci nimic te poate închide într-un fel de normalitate care nu are nimic normal. Este esenţial să te distanţezi de această situaţie, să o priveşti obiectiv. Pentru cineva care a fost dat la o parte, singura soluţie, din păcate, este demisia.
Pentru cei care sunt angajaţi pe posturi "uşurele", mai ales tinerii la început de carieră, este nevoie de răbdare. Şi de deschidere, ca să înveţe ceva din această situaţie. De exemplu, se pot gândi la adevăratele loraspiraţii profesionale, la ce îşi doresc să facă la serviciu. Acest lucru îi va ajuta să îşi creeze o strategie, să iniţieze un dialog cu şefii, cărăra să le spună că merită mai mult decât un post lipsit de sens. Pentru a continua să avaseze, este esenţial să nu lase plictiseala să se instaleze la serviciu.