Este importantă yoga pentru starea noastră de bine? Un răspuns “scurt” de la Erica Nagy – cofondator al Yoga Academy Romania
Potrivit specialiștilor în domeniu, românii au început să-si schimbe opinia datorită experienței proprii și a deschiderii lor în urma unor promotori locali, care au arătat aspectele benefice ale yoga. Vedete care practică yoga sunt de zeci de ani, însă până nu a patruns yoga in salile de sport romanii nu au găsit imboldul de a încerca.
Se spune că, în general, sunt mai deschise la practicarea yoga persoanele cu studii universitare (licenţă, master sau chiar doctorat) şi cu un nivel mediu spre ridicat al veniturilor. Statisticile internaționale într-adevăr așa arată, o pondere mai mare pe acest segment de public datorită faptului că acesta este informat și de regulă mult mai curios, însa practica yoga nu este deloc exclusivistă, ba dimpotrivă. Yoga e o practică veche de 5.000 de ani, care combină posturi corporale (ASANA), cu tehnici de respirație și de ritmare a suflului (PRANAYAMA), relaxare și meditație. Specialiștii în yoga vorbesc despre o ''liniștire a minții'' prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței.
“Când practici yoga salteaua este locul unde îți găsești liniștea, pășești pe ea și parcă toate problemele dispar, intri în lumea ta, acolo unde ești tu cu tine și nimeni și nimic nu mai are loc. Poți aduce cu tine gânduri cu intenția de a le schimba, de a le liniști”, scrie pe blog Erica Nagy (foto principală) – instructor internațional de yoga, cofondator al Yoga Academy Romania și yoga teacher la Yoga Hub. I-am adresat Ericăi întrebarea dacă este yoga importantă pentru starea noastră de bine și i-am solicitat un răspuns…scurt, deoarece subiectul este vast și, desigur toate cărțile de specialitate de fapt asta tratează.
“Răspunsul scurt la această întrebare este: Yoga este atât de importantă pentru sănătatea noastră cât o lăsăm noi să fie de importantă. Aș putea enumera peste 30 de beneficii pe care practica yoga le poate aduce: îmbunătățește flexibilitatea, crește forța musculară, ajustează postura, îmbunătățește starea încheieturilor, protejază coloana vertebrală, îmbunătățește sistemul osos, îmbunătățește sistemul circulator, drenează sistemul limfatic și îmbunătățește sistemul imunitar. Poate mări, sau poate scădea nivelul cardiac, în funcție de nevoi și practica adoptată, te face mai fericit, te face mai atent la modul de alimentație, micșoreaza nivelul de zahăr din sânge, te ajută să te concentrezi, îți relaxează sistemul, îmbunătățește echilibrul interior, susține sistemul nervos, reduce tensiunea de la nivelul membrelor, te ajută să ai un somn odihnitor, mărește capacitatea pulmonară, îmbunătățește sistemul digestiv, ofera liniște mentală, îți crește respectul de sine. De asemenea, oferă putere interioară, ajută la înlăturarea durerilor cauzate de diferite afecțiuni, te ajută să stai departe de diverse dependențe nocive, îți mărește conștiinta de sine pentru transformare personală, îți îmbunătățește relațiile cu exteriorul, îți ghidează corpul către autovindecare, ține alergiile și virușii departe de tine, te ajută să îi ajuți pe ceilalți etc. Dacă măcar unul din aceste motive este important pentru tine atunci practica yoga poate fi la fel de importantă”. Un răspuns deloc scurt…
Ca o prelungire a răspunsului ei, amintesc că Erica suține joi, de de Ziua Internațională Yoga, de la ora 17.30, în Parcul Circului din București, o clasă deosebită, care îmbină yoga cu muzica live – “Finding Yin in Yang – RAV session”.
Din nou potrivit specialiștilor, în România, yoga va lua amploare, precum în alte ţări unde abundă studiourile de yoga. O practică care nu îţi cere performanţă şi care se mulează pe stilul tău de viaţă, dar care îţi aduce transformări uluitoare, nu este deloc costisitoare ba dimpotrivă: cu cât consecvenţa ta este mai constantă, cu atât viciile sau nevoia de a consuma se diminuează crescând starea de bine!