Ești stresat la serviciu? Încearcă terapiile alternative
Medicina complementară, acupunctura sau homeopatia își au locul de necontestat în patologia preventivă, dar și în cea curativă. Aceste metode de tratare singure sau alături de metodele terapeutice specifice medicinii clasice pot fi folosite cu succes în tratarea bolilor profesionale ale angajaților. Nu există rețete universale, fiecare terapie fiind adaptată organismului aflat în suferință. Acupunctura folosită ca metodă terapeutică sau doar ca prevenție își are locul atât în cazul angajaților care au muncă de birou, cât și al celor care desfășoară muncă fizică.
Spre exemplu, în companiile în care angajații desfășoară preponderent muncă intelectuală, de birou, patologiile fizice frecvente sunt afecțiunile locomotorii – discopatiile lombare și cervicale, artrozele, afecțiunile circulatorii – varice, edeme ale gambelor etc, afecțiunile oftalmologice, problemele digestive și de nutriție – obezitate, diabet, dispepsii, sindrom de colon iritabil. Deloc de neglijat și chiar mai importante, sunt afecțiunile din sfera psihicului: de la tulburări emoționale minore, la depresie, anxietate, atacuri de panică, insomnie.
„Personal, la cabinet, am tratat cu succes afecțiuni locomotorii (discopatii, artrite, artroze), dereglări hormonale – tiroidite autoimune, tulburări de menstră – amenoree, hipermenoree, afectări suprarenaliene cu hipercortizolemie – efectele tratamentului fiind observate nu numai fizic – la nivelul simptomatologiei resimțite de pacient, ci și biochimic, obținând normalizarea parametrilor biochimici. De asemenea, tot din experiență pot spune că răspund foarte bine la tratament acupunctic: obezitatea, tulburările digestive și afecțiunile emoționale de la depresie la atacuri de panică” spune dr. Cristina Hanganu, medic specialist, Medicină de Familie, cu competențe în Acupunctură și Homeopatie.
Insomnia, o altă problemă cauzată de stres
„Este un capitol separat – diagnosticul diferențial între tipologiile de dereglări ale somnului se va face foarte amănunțit, tratamentul prin acupunctură fiind foarte specific fiecărui tip de dereglare, în urma tratamentului obținându-se starea de relaxare și de bine necesară somnului”, afirmă dr. Cristina Hanganu.
După consult, medicul va stabili care sunt dezechilibrele energetice ale pacientului, starea de deficit sau exces etc., și va face un plan terapeutic. „În general este nevoie de mai multe ședinte de acupunctură, în funcție de gravitatea patologiei. Pentru prevenție se vor face cure de câte zece sedințe primăvara și toamna,” precizează dr. Cristina Hanganu, medic specialist, Medicină de Familie, cu competențe în Acupunctură și Homeopatie.
În fabricile în care angajații dezvoltă muncă fizică, afecțiunile locomotorii sunt iarăși frecvente și, spre exemplu, femeile care lucrează în țesătorii sau la cei ce mânuiesc aparate de percuție pot dezvolta așa numitul sindrom de tunel carpian – în care acupunctura și unele remedii homeopate sunt curative. Din păcate, reîntoarcerea în mediul de lucru poate reinstala boala. „Remediul homeopatic individual va fi ales de medicul cu pregătire în homeopatie. Pot spune că, în urma consultului homeopat – un consult extrem de amănunțit, odată individualizat remediul potrivit, rezultatele terapeutice pot fi spectaculoase. Din păcate, nu se pot da direcții generale” spune Cristina Hanganu, medic.
Avantajele acestor metode comparative cu medicina clasică
Chiar dacă metodele investigaționale și chiar terapeutice sunt din ce în ce mai sofisticate, în continuare, boala nu este evaluată ca rezultat al afectării întregului organism, ci ca rezultat al unor dereglări ale unor părți ale acestuia, spre deosebire de medicina tradițională chineză și homeopatie. „De exemplu o boală foarte frecventă, hipertensiunea arterială se tratează cu antihipertensive, cu diferite mecanisme de acțiune, cu efecte foarte bune, strict privind reglarea tensiunii arteriale, dar nu se ia în calcul faptul că, de foarte multe ori, problemele emoționale sunt cele care au declanșat atacul hipertensiv și poate chiar boala.”
Un alt exemplu din clinică, spune medicul specialist Cristina Hanganu, sunt durerile precordiale și palpitațiile care nu se observă pe EKG și pacientul este trimis acasă. „Starea de stres și îngrijorare va persista și, în timp, de la simple palpitații și senzații de tensiune precordială, pacientul poate dezvolta chiar boala fizică – tulburare de ritm, angina pectorală sau chiar infarct. În general, aceste probleme apar datorită unui blocaj energetic și pot fi bine tratate prin acupunctură, în faza în care EKG-ul este normal. Acupunctura poate fi de folos și în recuperarea postinfarct” spune dr. Cristina Hanganu. „De asemenea, dereglările hormonale care se tratează cu subtituenți hormonali fără să se trateze cauza ce le-a produs, respectiv tensiunile emoționale” adaugă dr. Cristina Hanganu.
Ce este homeopatia?
Homeopatia este o metodă terapeutică, inventată acum 200 de ani de dr. Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), un erudit medic german, nemulțumit de medicina practicată în vremurile sale. Medicamentele homeopatice sunt substanțe intens diluate.
Homeopatie derivă din grecescul homeo – „similar” și pathos – „suferință, boală”. Numele dezvăluie și primul dintre principiile care guvernează metoda- „similia similibus curentur”- adică vindecarea se obține cu substanțe similare cu cele ce produc boala.
Remediile homeopate se aleg astfel încât substanța pe care o conțin (în doze infinitezimale) să producă același tablou simptomatic cu cel descris de bolnav, la pacientul sănătos. De aceea, tratamentul homeopat este foarte bine individualizat. Aceeași boală (ex. Hipertensiune arteriala, Lumbago, etc) poate fi tratată la diferiți pacienți cu alte remedii, în funcție de particularitățile tabloului simptomatic.
O altă lege a homeopatiei este legea dozelor infinitezimale. Legea spune că medicamentele diluate în alcool sau apă își cresc potența terapeutică. „Diluțiile infinitezimale elimină efectele secundare ale medicamentului” precizează Cristina Hanganu, medic specialist, Medicină de Familie, cu competențe în Acupunctură și Homeopatie. Cea de a treia lege spune că, întreaga persoană trebuie luată în considerare (fizic, mental, emoțional) atunci când se alege un remediu – făcând din homeopatie o terapie holistică.
Câteva informații despre acupunctură
Acupunctura este una din cele mai vechi și mai folosite metode terapeutice din lume. Originară în China acum mai bine de 3000 de ani, a fost practicată fără încetare până în zilele noastre. În Europa, acupunctura s-a dezvoltat în special datorită școlii franceze, iar în România s-a constituit ca entitate clinică la Spitalul Colțea, în 1972. „Medicina Tradițională Chineza (MTC), din familia căreia face parte și acupunctura, operează cu alte concepte și alți termeni decât medicina occidentală, fiind confuzantă și destul de dificil de înțeles la început, oferind o altă perspectivă asupra pacientului.Foarte simplist, MTC este un sistem filozofic de medicină aparținând filozofiei daoiste. Cum funcționează acupunctura?
În acupunctură pentru a obține efectul curativ cel mai frecvent se puncționează anumite puncte – puncte de acupunctură – situate la nivelul pielii, de-a lungul unor meridiane energetice.
S-au făcut cercetări importante atât în China și spațiul asiatic, cât și în Occident – la Oxford, Harvard, Stanford și s-au stabilit adevăruri științifice în această privință. Au fost localizate punctele de acupunctură și s-a stabilit particularitatea lor biofizică. Deși nu sunt pe deplin deslușite mecanismele prin care se obțin efectele acupuncturale, ce știm sigur este că, prin acupunctură putem stimula sistemul nervos și producerea de endorfine implicate în analgezie și starea de bine.