Eşti trist? Uite cum îţi faci viaţa mai uşoară la venirea din concediu
Pentru cei mai mulţi dintre oameni, începutul lunii septembrie, sfârşitul vacanţelor, este o perioadă mai mult decât încărcată. Şedinţe peste şedinţe, definitivare de proiecte, demararea de proiecte noi şi toate astea după o perioadă în care ai încercat să te relaxezi. Chiar dacă ai reuşit sau nu.
„La nivelul simţului comun, vacanţa este un eveniment foarte dorit şi foarte idealizat, pentru că, deşi este împământenită ideea că este o perioadă de maximă relaxare, în realitate vacanţa intră în top 50 al celor mai stresante evenimente de viaţă. De obicei în primele zile de vacanţă nu reuşim să ne decuplam de ritmul anterior şi de aceea cele 5 – 7 zile de vacanţă, cum sunt standard luate zilele libere, nu sunt chiar suficiente. Ideal ar fi două săptămâni legate pentru a simţi beneficiile unei vacanţe.
Se poate întampla ca în unele situaţii, în mod paradoxal şi aparent inexplicabil, după câteva zile de relaxare, când totul pare minunat, să apară efecte neaşteptate, când pot avea loc aşa zise somatizări, adică tensiuni de natură intrapsihică ce se manifestă corporal”, a explicat psihologul Viorel Nedelcu.
E firesc să ai o perioadă mai grea la revenirea din concediu. Dar dacă, întoarcerea la muncă ţi se pare un supliciu, ar trebui să reevaluezi jobul pe care îl ai. Este posibil să nu fii în locul potrivit, la momentul potrivit, iar din această cauză pot apărea dezămagire, frustrare şi neîmplinire în mod perpetuu. Nimic bun pentru evoluţia ta profesională. Este această perioadă grea, în care este posibil să fii trist şi să tânjeşti după plajă, o depresie?
“A vorbi despre depresie dupa vacanţă este puţin exagerat. Vorbim mai degrabă despre un concept devalorizat pentru ca este uzitat în exces şi nepotrivit.
A vorbi despre nostalgie, părere de rău, lipsa de chef este cu siguranţă mult mai potrivit şi mai adaptat contextului. Da, poate ca este vorba despre pierderea unui sentiment de libertate, a unei stări de bine, iar reintrarea în ritm implică re-înregimentare, subordonare, recunoaşterea autorităţii, adică a unor aspecte care dintotdeauna au fost, sunt şi vor fi constrângătoare, care ne displac. Într-un sens psihodinamic, vacanţa este o perioadă în care funcţionăm după principiul plăcerii, iar revenirea la job presupune o funcţionare dupa principiul realităţii”, a mai spus psihologul de la Centrul Medical Bellanima.
Depinde de fiecare să îşi regăsescă ritmul propriu. Este însă recomandat să faci delicat trecerea de la vacanţă la toamna gri. Din punct de vedere profesional, este foarte important să eviţi procrastinarea. Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi, oricât de neplăcute ţi-ar fi lucrurile. Ştii dosarul ală pe care îl ţii în sertar din iunie? E cazul să te apuci de el. Cu cât vei amâna mai mult momentul, cu atât apăsarea va deveni mai mare şi nu ai nevoie de încă un element care să îţi afecteze moralul în această perioadă a anului.
Deşi este recomandat să te desprinzi total de serviciu în vacanţă, mulţi oameni reflectează la jobul pe care îl au. Ce pot schimba, cum pot fi mai buni, mai eficienţi? De cele mai multe ori, obiectivele pe care ni le fixăm atunci când venim din vacanţă sunt dintre cele mai glorioase. Este important să fii realist, să îţi propui lucruri realizabile, măsurabile şi îţi poţi anunţa şi colegii ce hotărâri ai luat. Te-ar putea ajuta şi, mai mult, te-ar putea motiva să te ţii de cuvânt. Pentru că, de cele mai multe ori, un angajament public creează o anumită vigilenţă externă, benefică îndeplinirii obiectivelor.
Îţi poţi propune şi să ai o revenire la birou slow. Stai la o cafea cu colegii şi povestiţi ce aţi făcut în vacanţă, fixaţi-vă obiective comune, nu vă aruncaţi direct în muncă. Cât despre statul la cafea, îl poţi aplica şi în viaţa privată. Încă este cald afară, chiar dacă zilele au început să se scurteze. Profită ca să îţi petreci timpul cu prietenii şi familia în aer liber, chiar şi dacă este vorba despre o ieşire la terasă, miercuri seara.
Dar cum te pregăteşti totuşi, practic, pentru prima zi de serviciu de după vacanţă?. Pentru cei mai mulţi dintre noi, prima zi este într-o luni. Dacă este însă 1 septembrie, anul acesta în mijlocul săptămânii, deci vei ateriza în mijlocul efervescenţei. Cu o seară înainte de a merge la birou, poţi suna un coleg pe care să îl întrebi care este atmosfera. Programează-ţi doar două trei lucruri de făcut, printre care poţi trece şi o înţâlnire cu şeful, cât să îl anunţi că ai venit şi, de ce nu, să faceţi un scurt bilanţ al lucrurilor care trebuie făcute.
Iar dacă te înspăimântă sutele de mail-uri care te aşteaptă (în situaţia în care n-ai stat lipit de smartphone în vacanţă), te învăţăm şi cum să le triezi. Fă-ţi trei foldere: de rezolvat în 24-48 de ore, de rezolvat săptămâna asta, nu e urgent. Citeşte-ţi mailurile în mai multe reprize, în pachete de 50-100, de preferat dimineaţa, când ajungi. Nu e obligatoriu să le citeşti pe toate într-o singura zi, dar nici nu e indicat să le ştergi pe toate. Ia, aşadar, fiecare mail în parte, pune-l în dosarul de care aparţine şi, desigur, fă-ţi o listă de priorităţi.
Succes!