Femeile au din nou dreptate! E prea rece în birouri
Există atât de mari diferenţe între bărbaţi şi femei (fizice şi mentale) că până şi temperaturile ne despart. După mai bine de o jumătate de secol cercetătorii constată că forța de muncă este mult diferită, dar termostatul e încă acelaşi. Un studiu citat de The New York Times, scrie today.com, arată că femeile preferă temperatura medie la domiciliu și la birou să fie de 25°C, în comparație cu 22°C, cea acceptată de bărbați. Explicaţia ştiinţifică este aceea că standardele optime privind temperatura la care trebuie reglat aerul condiţionat din birou se bazează pe preferinţele unui bărbat de vârstă mijlocie.
Standardele actuale de aer condiționat sunt rezultatul cercetării din anii 1960, care a folosit o "rată metabolică " standard pentru a stabili o temperatură de lucru confortabilă. Rata metabolică este viteza cu care corpul nostru arde energia și este esențială pentru cât de multă căldură vom genera. Iar studiul s-a bazat pe valorile pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani, deşi femeile au o rată metabolică, care este de obicei cu 35 la sută mai mică. Aceasta înseamnă că în condiţiile actuale, mai multe femei ar putea lucra într-un mediu mai rece decât îşi doresc și ar putea fi o explicaţie de ce atât de multe femei poartă sacou la birou. Jumătate din forța de muncă din companii este în prezent de sex feminin, iar multe dintre ele se învelesc în pături pentru a fi în măsură să tastateze la calculator fără frisoane.
Într-un articol apărut în revista Nature, scrie today.com, doi specialişti (Dr. Boris Kingma si profesorul Wouter van Marken Lichtenbelt) au afirmat că "modelele de confort termic trebuie să se adapteze valorilor standard metabolice curente prin includerea valorilor reale pentru femei". Ei au adăugat că rata metabolismului, de asemenea, scade odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că angajații mai în vârstă ar putea avea de asemenea senzație de frig la temperaturile setate ca fiind standard pentru aparatele de aer condiţionat, în prezent. "În ceea ce priveşte standardele actuale, climatul interior poate reprezenta greșit nevoia termică a populațiilor de sex feminin şi mai în vârstă ", au spus oamenii de știință. Modelele de confort au nevoie fie să fie recalibrate sau îmbunătățite folosind o abordare biofizică”. Rezultatele cercetării publicate în Nature ar putea avea un impact semnificativ asupra evaluărilor viitoare pentru revizuirea standardelor termice dând posibilitatea îmbunătățirii condiţiilor de lucru ale angajaţilor din birouri.
Un alt beneficiu al reglării acasă sau la birou a termostatului cu câteva grade este de a economisi bani. Ridicând temperatura la 25° C, puteți economisi aproximativ 11 la sută la facturile de energie, potrivit Departamentului de Energie al SUA. Fiecare grad peste 25 ° C înseamnă economisirea a două procente pe factura de energie, în timp ce fiecare grad mai jos costă un plus de șase la sută, potrivit today.com.
World Health Organization arată că în zonele cu climat temperat, printre care se regăsește și România, temperatura interioară optimă se situează între 18 și 24 de grade Celsius. În acest sens, World Health Organization recomandă ca temperatura interioară să fie de maximum 25 de grade Celsius.