Mediul corporatist, stresul şi remediile florale Bach!
În cazul în care eforturile tale zilnice sunt recunoscute de colegi şi superiori, este posibil să progresezi în carieră, iar salariul tău să crească. Totuşi, chiar şi o astfel de situaţie pozitivă are costurile ei. Odată cu avansarea, beneficiile şi majorarea de salariu, îţi cresc şi responsabilităţile. Altfel spus, mai ales în poziţiile de top şi middle management este de aşteptat să te confrunţi cu şi mai multe nopţi nedormite, şedinţe tensionate şi termene «strânse» pentru sarcinile tale. Dacă însă eforturile tale nu sunt apreciate de şefi şi colegi, pe lângă sindromul de oboseală cronică ai toate şansele să te confrunţi şi cu dezamăgirea faptului că nu eşti apreciat în organizaţie, sau chiar cu frustrarea că poziţia în firma şi salariul tău rămân aceleaşi indiferent cât ai munci.
Ca urmare cei care lucrează în corporaţii se plâng adeseori că suferă de stări de anxietate, nervozitate, insomnii, în condiţiile în care stresul cotidian devine din ce în ce mai accentuat. În stadii mai avansate pot apărea stări de epuizare, sau tulburări la nivel de comportament alimentar – respectiv bulimie ori anorexie. Dacă doreşti să îţi păstrezi starea de bine şi sănătatea, este necesar să găseşti modalităţi rapide şi eficiente pentru a gestiona stresul şi a face faţă suprasolicitării.
O varianta simplă, la îndemână tuturor şi naturală este să apelezi la ajutorul remediilor florale Bach! Spre exemplu combinaţia de urgenţă, preparată de către medicul britanic Edward Bach din 5 plante (Rock Rose, Star of Bethlehem, Clematis, Cherry Plum, Impatiens) te poate ajută să depăşeşti un moment dificil, o veste proastă, păstrându-ţi calmul şi controlul emoţional, motiv pentru care a devenit cel mai popular remediu cunoscut şi sub denumirea de remediu de criză. Esenţele Bach sunt preparate din flori sălbatice neotravitoare, culese din mediu nepoluat. Sunt complet netoxice şi acţionează la nivel psiho-emoţional. Nu dau dependenţă sau agravări. Dr. Bach a dorit să descopere un sistem terapeutic care să fie uşor de folosit pentru ca oamenii să-şi poată îmbunătăţi starea de sănătate, lăsându-ne ca ajutor 38 de esenţe florale şi o combinaţie antistres, pe care, atunci când avem nevoie, să le putem picura în apă sau în ceai.
Uneori, tensiunea îndelungată de la serviciu şi lipsa aprecierii eforturilor tale sunt factorii care te determina să îţi schimbi locul de muncă, în speranţa că un nou început îţi va aduce şi puţină relaxare sau motivare. Dacă este un proces simplu şi lin, sau unul complicat, căutarea unui nou loc de muncă implică efort, interviuri cu firme de recrutare sau direct la firma care doreşte să te angajeze. Ştii foarte bine că deşi ţi se spune mereu să fii natural(ă) la interviuri, de fapt angajatorii caută anumite răspunsuri la întrebările pe care le pun, aşa că de cele mai multe ori îţi compui o «mască» , adaptată celui pe care îl ai în faţă şi personalităţii lui. Interviurile pot da naştere stressului, dezamăgirii, disperării sau anxietăţii. Pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu stări emoţionale compelxe, cum este cea descrisă mai sus, se pot face combinaţii de maxim 7 remedii – situaţie în care este cel mai bine să apelezi la un practician specializat în terapia Bach.Alteori este simplu şi poţi identifica singur remediul de care ai nevoie şi pe care să ţi-l administrezi. Aşa este şi cazul remediului Walnut.
Când ai reuşit să te angajezi într-un loc nou, va trebui să faci faţă unui alt tip de stress: adaptarea la un mediu nou de lucru, colegi diferiţi şi o cultură a organizaţiei pe care trebuie să o înţelegi şi să o aplici. De multe ori, schimbarea – chiar dacă este una pozitivă – este suficientă ca să îţi provoace un stres adaptativ, iar în această situaţie se poate folosi remediul din flori de nuc (Walnut). Chiar dacă în majoritatea organizaţiilor, nou-venitul beneficiază de o perioadă de «adaptare», în care superiorii şi colegii nu se aşteaptă să fii cel mai bun, totuşi pentru tine faptul că nu ştii să faci lucrurile la fel de bine ca ceilalţi (pur şi simplu pentru că nu ai încă suficientă experienţă în acea organizaţie, indiferent de cât de bun eşti în meseria ta), te poate face să te simţi inconfortabil în noul mediu (remediul Walnut) şi să îţi pierzi încrederea în tine, considerând că alţii sunt mai pricepuţi (Larch este un remediu preparat din flori de zada, un conifer pentru restabilirea încrederii în sine).
Sistemul de terapie al medicului britanic Edward Bach devine din ce în ce mai cunoscut şi în România şi are multiple posibilităţi de echilibrare mental – emoţională. Vervain – floare de verbină (frustrare la nedreptate), Elm – floare de ulm (copleşit de sarcini de servici şi responsabilităţi încât simţi că nu le mai poţi face faţă), Hornbeam (stare de plictiseală, amânare sau lehamite), White Chestnut (gânduri repetitive, care nu îţi dau pace şi care îţi pot afecta somul), Olive – floare de măslin (oboseală că urmare a unui efort), s.a.m.d.
Claudia Cabat psihoterapeut şi specialist în terapia Bach face parte din echipa clinicii Eliade, Bucureşti. Este formator CNFPA şi primul specialist român pregătit de către Dr. Edward Bach Foundation în 2003. Este autoarea cărţii “Remedii florale. O medicină a sufletului”.