Toamna: anotimpul depresiilor sau al schimbării?
E oficial: vara s-a terminat. Calendarul ne arată că suntem deja în septembrie; temperaturile au scăzut considerabil, mai ales noaptea, iar norii de toamnă parcă aleargă mai repede pe cer. Pentru unii angajați întoarcerea la muncă după lunga vacanță de vară este mai dificilă, nu reușesc să revină 100% la starea de concentrare necesară sarcinilor zilnice de lucru. În plus, faptul că zilele sunt mai scurte și că soarele apune mai repede îi poate afecta și mai tare, mai ales dacă sunt dependenți de schimbările de sezon.
Iar atunci când ajung la muncă și găsesc un inbox plin de mesaje necitite, totul parcă devine și mai greu și complicat. Pare că întoarcerea la birou este cel mai greu lucru care i se poate întâmpla unui om. Acolo există cereri speciale de la middle-manageri, solicitări complicate, drafturi evitate înainte de vacanță, memento-uri pline e furie ale colegilor care au ratat concediul, spamuri, dar și multe alte link-uri hilare, care sunt la fel de amuzante ca glumele din vacanță. Mai există e-mailuri fără răspuns care parcă așteaptă cu reproș. Toate acestea sunt deșeurile industriale ale erei digitale, pentru că există aproximativ 150 de miliarde de e-mailuri trimise în fiecare zi, și când te întorci din concediu te simți ca și cum ai fi fost pus ca destinatar la cele mai multe dintre acestea.
Perioadă de reflecție
Alți angajați, însă, au profitat de perioada petrecută departe de birou pentru a se gândi la un nou loc de muncă sau la o nouă carieră. Nici acest lucru nu este deloc surprinzător. Timpul liber, mai ales în timpul verii, este modul cel mai potrivit pentru încărcarea bateriilor, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, și calea cea mai sigură de a ieși din rutina jobului. Este un timp de relaxare, dar în același timp de reflecție, perioadă în care cei care nu sunt foarte mulțumiți de actualul loc de muncă se gândesc la schimbări majore pe care le și fac odată cu venirea toamnei.
Asta, deoarece după vacanța lungă de vară, urmează începutul perioadei de studiu, a activităților serioase, a retragerii în casă și în activități introverte. „Energia care în timpul verii a mers către exterior și distracții este acum direcționată către interior. Ne putem hrăni o vreme din amintirile colorate ale verii, în timp ce acum ne ocupăm de schimbările necesare pentru ca vara viitoare să fie mai bună. O persoană care conștientizează că exteriorul și interiorul sunt indisolubil legate se va întreba ce schimbări ar merita făcute în interior pentru a putea avea o viață mai bună‟, spune Carmen Moldoveanu, trainer și coach la NLP Informal.
Toamna este, prin excelență, anotimpul cel mai atrăgător pentru aceste schimbări care necesită răbdare, repetiție, solitudine și reflecție. Nu întâmplător mulți oameni aleg toamna pentru a începe diverse cursuri de autocunoaștere sau pentru a merge la psiholog.
Fiecare dimineață este un mic început
În fapt, schimbările pe care le resimțim odată cu schimbarea anotimpurilor sau cu micșorarea sau mărirea zilelor țin de modul în care percepem noi timpul. Uneori folosim o reprezentare liniară și continuă a timpului, sub forma unui râu, a unui drum, sau a unei căi ferate. Considerăm, pe baza acestei reprezentări, că într-o anumită oră încap anumite acțiuni sau sarcini, și ne organizăm agenda în funcție de aceasta logică.
Știm însă că rareori o oră este egală cu o altă oră. Dimineața suntem mai eficienți decât seara sau invers, ne urmărim stările în apropierea lunii pline, sau manifestăm sindromul dimineții de luni în care lumea are culori mult mai cenușii decât vineri după-amiaza. „Timpul nostru este organizat în cicluri mai mici sau mai mari: zile, săptămâni, luni. Viața noastră și eficiența în realizarea scopurilor țin de legi și repetiții parțial fiziologice, parțial emoționale. Fiecare dimineață e un mic început, fiecare seară, un prilej de a reflecta asupra reușitelor și nereușitelor‟, adaugă Carmen Moldoveanu.
Desigur, viața noastră este împărțită și conform unor cicluri mai mari ale schimbării. În lumea modernă putem vorbi de:
– anul calendaristic și pragul dintre ani, cu vremea bilanțurilor personale și cu rezoluțiile pentru noul an;
– anul agrar, și primăvara care coincide cu renașterea naturii, iar pe plan psihic cu apariția entuziasmului și a speranței în viitor – adeseori, în această perioadă energia se duce în planuri externe, în preocuparea pentru înfrumusețare, romantism, vacanțe estivale;
– anul legat de aniversarea nașterii – majoritatea dintre noi trăiește aniversarea în mod intens, fie plăcut, fie neplăcut; în această perioadă tragem concluzii, devenim mai înțelepți sau ni se adâncesc problemele psihice;
– anul școlar, legat atât de obișnuințele din mulții ani de școală, însă și de scăderea zilelor, în anumite regiuni de pe glob.