Vrei mai multă colaborare la muncă? Dă drumul la muzică!
Cercetătorii de la Cornell University au realizat mai multe experimente prin care au testat reacția oamenilor puși să lucreze în timp ce ascultă diferite tipuri de muzică. Pentru fiecare studiu participanții au fost grupați în echipe de câte trei. Fiecare membru a fost pus în diverse situații în care să își folosească obiectele primite în scop personal sau spre binele echipei.
Când în fundal a fost pusă o muzică optimistă, veselă – cercetătorii au ales “Brown Eyed Girl”, Van Morrison, “Yellow Submarine”, Beatles, sau “Walking on Sunshine”, Katrina and the Waves – membrii echipelor au fost mai predispuși la a contribui în scopul creșterii valorii grupului.
Când muzica difuzată a fost considerată neplăcută – au fost folosite piese heavy metal ale unor trupe mai puțin cunoscute – participanții au preferată să-și folosească resursele pentru scopuri proprii. Cercetătorii au descoperit că muzica optimistă a crescut cu o treime tendința participanților de a contribui la binele comun.
Cum să potrivești muzica cu sarcinile de lucru
Efectele muzicii asupra productivității au fost studiate și de alți cercetători. 9 din 10 angajați performează mai bine când ascultă muzică, arată un recent studiu realizat de Mindlab International și citat de The Telegraph. Adică dau rezultate mai bune la teste și își termină mai repede munca. Pentru experiment, 26 de participanți au primit diferite sarcini timp de cinci zile la rând- de la verificarea ortografiei unor texte, la rezolvarea de ecuații și probleme matematice- iar în timpul îndeplinirii sarcinilor au ascultat, pe rând, patru genuri muzicale sau n-au ascultat nimic, astfel încât să se constate care are efecte mai bune asupra atenției și vitezei de răspuns.
Ei bine, cele mai multe greșeli au fost făcute de participanții care nu au ascultat niciun fel de muzică, susțin cercetătorii. Cele patru genuri muzicale aduc rezultate mai bune la muncă, dar ar trebui folosite în funcție de tipul de sarcina ce trebuie îndeplinită.
Muzica clasică trebuie aleasă dacă munca include numere și atenție la detalii. Angajații s-au descurcat mai bine la rezolvarea de probleme matematice când au ascultat muzică clasică. Acest tip de muzică este a doua cea mai bună variantă și în cazul verificării ortografiei și atenției în general, a arătat studiul.
Muzica pop e bună în cazul introducerii de date sau când există un termen limită. Participanții care au avut de introdus date în calculator au lucrat mult mai repede dacă au ascultat muzică pop decât dacă ar fi lucrat în liniște. Acest tip de muzică e preferabil și când trebuie să verifici rapid ortografia. Ca și muzica dance, pop-ul facilitează terminarea mult mai repede a muncii, permițând în același timp o reducere a greșelilor.
Muzica ambientală ar trebui folosită când sunt de rezolvat ecuații, deoarece este ușor de ignorat, dar interesantă în același timp, iar muzica dance e preferabilă când ai muncă de corectură sau trebuie să găsești soluții la diverse probleme. Acest gen muzical permite cel mai înalt nivel de atenție și rapiditate a performanței într-o serie de sarcini de serviciu. Cei care au ascultat astfel de muzică au avut rezultate la bune la verificarea ortografiei, rezolvarea de ecuații și probleme matematice și au fost capabili să realizeze mult mai repede sarcini de gândire abstractă.