Exemple de bune practici din afară – sănătatea mintală la job este o prioritate
Marea Britanie este preocupată de bolile mentale și neurodegenerative. Britanicii au lăsat deoparte prejudecățile și tabuurile și au luat foarte în serios cazurile din ce în ce mai dese de boli mintale. Fără să le marginalizeze în spitale sau sanatorii, dimpotrivă, ei vorbind despre acestea acolo unde ne-am fi așteptat mai puțin – la job. Prințul William a lansat un site care are ca scop ameliorarea stării de sănătate a celor care sunt în câmpul muncii, în ciuda faptului că au diverse afecțiuni – depresie, anxietate cronică, epilepsie, tulburări de personalitate borderline etc.
A devenit emblematică fotografia cu Prinții William și Harry, împreună cu prințesa Kate, care poartă bandanele albastre inscripționate #headstoghether. Una dintre motivațiile prințului moștenitor privind implicarea în campanie a fost propria suferință legată de moartea tragică a mamei sale, Lady Diana, de lipsa de înțelegere a opiniei publice referitoare la episoadele acesteia de depresie și bulimie, care au avut un rol major în deciziile confuze luate la acea vreme.
Citeşte şi: Sănătatea și echilibrul interior, sub presiunea socio-profesională. Tabuul din spatele statutului social
Dar și mai important în acceptarea necesității acestui site a fost studiul realizat de Mental Health Charity Mind, care avertizează că jumătate dintre angajații britanici suferă de o formă de boală mintală. Mental Health at Work este o platformă care își propune să îmbunătățească starea de bine a angajaților, să le vorbească despre sănătatea emoțională, să le explice care sunt bolile mintale cu care se pot confrunta, cui trebuie să i se adreseze, cum pot aborda acest subiect cu angajatorul. Dincolo de efortul de conștientizare a acestui fenomen tot mai prezent, marele merit al platformei este destigmatizarea acestor suferințe și a celor care sunt direct afectați.
Din păcate, la noi există încă asocierea nefastă a bolilor mintale cu nebunia, ospiciile, ceea ce îi face pe pacienți să își ascundă suferința la serviciu, de teama marginalizării, a stigmatului, a ridiculizării, a represaliilor sau chiar a concedierii, cu toate că ei pot performa foarte bine din punct de vedere profesional. De aceea, un epileptic e descoperit la birou doar în timpul unei crize de care colegii se sperie fără să știe cum să o gestioneze.
Citeşte şi: Work-life balance sau echilibristică pe sârmă
Lucrăm ani în șir cu colegi aflați în depresie sau în anxietate cronică, fără să știm cât de greu le e să își camufleze condiția și să se ridice la înălțimea așteptărilor profesionale. Nu îi vedem pe colegii care sunt în prag de a claca fizic sau nervos pentru că nu cunoaștem semnele sau ne prefacem că nu le observăm, sub pretextul „nu e treaba mea” sau „mie nu mi se poate întâmpla”. Sondajele recente ne avertizează că oricui i se poate întâmpla și că e cazul să ne pese. Altfel, vom rămâne prizonierii unor mentalități înapoiate și păguboase care nu duce la nimic bun. Exemplul britanicilor este un ghid de bune practici pentru orice companie care își respectă și își prețuiește resursa umană.
La noi există încă asocierea nefastă a bolilor mintale cu nebunia, ospiciile, ceea ce îi face pe pacienți să își ascundă suferința la serviciu, de teama marginalizării, a stigmei, a ridiculizării, a represaliilor sau chiar a concedierii.
Deși toate statisticile menționează depresia ca fiind boala secolului al XXI-lea, în România, încă se vorbește stingher despre suferințele minții și ale sufletului. Suntem în negare și refuzăm să credem că astfel de cazuri pot fi printre noi sau noi înșine putem fi cei în cauză. Din fericire, sunt câteva persoane publice care și-au asumat curajos depresia, vorbind deschis despre suferința care i-a măcinat ani întregi.
Jurnaliști precum Vlad Mixich și activiști civici la fel de curajoși au inițiat campanii de destigmatizare a depresiei, boala care afectează unul din cinci români. Mărturisirile curajoase ale profesoarei Mihaela Miroiu și ale scriitorului Neagu Djuvara, care au acceptat să vorbească despre calvarul prin care au trecut la întâlnirea cu „Urâta”, au fost un exemplu de asumare și de conștiință civică. Neagu Djuvara a împărtășit din istoria personală, în calitate de tată al fiicei sale care a trecut printr-o depresie.
Începând cu această toamnă, Revista CARIERE adaugă la seria evenimentelor sale prima conferință dedicată sănătății angajaților. Vom discuta despre managementul stresului și depresiei din dublă perspectivă: angajat – angajator. Evenimentul va reuni peste 100 de participanți – top și middle manageri, factori de decizie din diverse companii, lideri de opinie, antreprenori, dar și oameni interesați de starea lor de bine și a echipelor în care lucrează.
Pentru detalii și înscriere click aici.
Acest material a fost preluat din numărul 251 al Revistei CARIERE,
ediția din octombrie 2018.
Mai multe detalii despre abonare și punctele de difuzare găsiți aici.