Tinuta profesionala – sacrificiu sau atu?
Poate pentru ca traim in era vitezei si sunt foarte putini aceia care isi mai iau din timpul lor sa le explice celor mai tineri ca aparentele conteaza si pentru ca daca vrei sa te faci ascultat si crezut, ceea ce spui trebuie sa fie sustinut intocmai de ceea ce se vede. Altfel spus, aspectul trebuie sa reflecte coerenta si corectitudinea mesajului profesional transmis. In acest numar, am aflat de la doi profesionisti care este importanta tinutei in imaginea profesionala si ce „sacrificii” are de facut un profesionist din acest punct de vedere.
Catalina Schveninger
HR Manager Corporate Communications & Marketing pentru Europa, Orientul Apropiat si Africa (EMEA) la GE
Cand ai constientizat importanta tinutei in domeniul in care iti desfasori activitatea?
Inca din studentie, cand colaboram cu Radio Delta si trimiteam corespondente de la Senat. Ma foloseam de „power suit” sa trec de filtrul de securitate fara legitimatie de presa, pentru a nu a avea de suferit datorita aspectului meu prea… tineresc. Mai tarziu, cand am inceput sa lucrez in Resurse Umane, am realizat cat de puternic este impactul primei impresii pe care o faci fara macar sa spui un cuvant: imbracamintea, postura, eye-contact, zambetul, strangerea de mana.
Dupa 15 ani de experienta in resurse umane si mii de interviuri, in continuare am probleme sa trec peste o prima impresie negativa si sa evaluez candidatii numai in functie de competenta, motivatie si relevanta experientei lor.
La nivel de tinuta, care este „sacrificiul” cel mai mare pe care consideri ca trebuie sa-l faci?
Calitatea pieselor de baza este cea mai importanta. Costumul impecabil, camasa perfect calcata… Nu as sacrifica niciodata un curatat chimic de cea mai buna calitate care iti face hainele sa arate „ca noi”!
Care consideri ca ar putea fi tinuta ideala pentru tine, daca regulile mediului de afaceri nu ar exista?
Daca ar exista un dress code general care s-ar aplica in toate mediile si tipurile de companii, ceea ce englezii numesc „relaxed but well pulled together” care s-ar traduce in confortabil, dar in care toate elementele se combina in echilibru si rezultatul final este o imagine „ingrijita”.
Alexandru Mitrache
Director Regional de Dezvoltare, la Kaufland Romania
Cand ai constientizat importanta tinutei in domeniul in care iti desfasori activitatea?
In ceea ce priveste domeniul in care imi desfasor activitatea, unde discutiile sunt legate de investitii semnificative, iar partenerii de discutii sunt, de cele mai multe ori, de un inalt nivel profesional, trebuie sa se stabileasca mai intai un anumit nivel de incredere intre parteneri. Pentru a ajunge acolo, pentru a stabili acest raport strict necesar, nu as putea comunica corespunzator ideile si mesajul companiei pe care o reprezint fara a transmite un pachet de informatii complet, atat prin continutul sau verbal, cat mai ales cel non-verbal, unde imaginea va fi mereu pe primul loc, fiind perceputa inainte de orice alt detaliu.
Precizez ca am realizat importanta tinutei unui profesionist inca din scoala, observand diferenta intre profesorii care aveau o tinuta corecta si o prestanta corespunzatoare si cei care nu dadeau importanta acestui aspect. Apoi, in „campul muncii”, mi-au atras, in mod deosebit atentia, managerii care aveau de transmis un anumit mesaj subalternilor, dar nu dadeau importanta si imaginii pe care o transmiteau catre acestia. Adesea, mesajul lor important se pierdea tocmai din cauza ansamblului de informatii trimis eronat, prin cuvinte nesustinute de o imagine corespunzatoare.
La nivel de tinuta, care este „sacrificiul” cel mai mare pe care consideri ca trebuie sa-l faci?
Pentru mine, tinuta corecta este o placere, deci nu fac sacrificii. Totuși, in zilele toride de vara, cand a purta un costum poate fi uneori neplacut, „sacrificul” de a purta maiou pe dedesubt, indiferent de anotimp, va spori mereu confortul purtarii camasii si a sacoului de deasupra, garantat!
Care consideri ca ar putea fi tinuta ideala pentru tine, daca regulile mediului de afaceri nu ar exista?
Daca regulile mediului de afaceri nu ar fi fost facute deja, tinuta cea mai comoda pentru mine, dar care sa poata sustine o imagine potrivita, ar porni de la mocasini, care pot fi din orice piele si, in functie de ocazie, o pereche de jeans sau pantalon, cu camasa sau tricou polo. Si, desigur, sacouri, la alegere. La o astfel de tinuta, m-as putea juca cu modelele si culorile atat la pantofi și curea, cat și la camasa si tricouri. Pe aceeasi tema exista nelimitate variatiuni, toate atat de comode!
Corolar
Exceptiile nu sunt nici exemple de dat si nici de urmat! Nu va lasati pacaliti de faptul ca exista cativa oameni de afaceri, femei sau barbati, care au ajuns in topul piramidei si care-si permit o imagine mai relaxata. In primul rand, ceea ce vedem noi este imaginea pe care o transmit public, catre cei care cumpara produsul sau serviciul si cu care trebuie sa se conecteze, fata de care trebuie sa para apropiati. Cum se prezinta ei in intalnirile de afaceri, noi nu-i vedem, dar stim ca o fac cu succes. Pe de alta parte, pozitia pe care o detin in masinaria economica internationala le permite sa aiba o imagine mai relaxata.
Dar pana sa ajunga la nivelul la care sunt astazi, imaginea lor a fost cu totul alta si foarte putin facuta public. Mai exista si elementul de excentricitate pe care aceste exceptii si-l permit, ba chiar unora le este si le-a fost necesar pentru a atrage atentia si pe care l-au exploatat la maximum, cu mare succes. Sunt oameni de afaceri desavarsiti, dar nu sunt neaparat si exemple de urmat in ceea ce priveste imaginea profesionala pe care o prezinta. Cu totii ne dorim sa ascedem cat mai sus in cariera, dar pana acolo drumul este anevoios si presupune „sacrificii”. Tinuta profesionala este unul dintre aceste sacrificii, pentru unii dintre noi, dar este un sacrificiu care merita facut!
Mihaela Berciu, Consultant imagine AICI
www.mihaelaberciu.com