Cu sinceritate despre ce faci, ce poți, ce vrei și ce simți. Să ducem conversația despre carieră la următorul nivel
Mă uit pe statistici și vorbesc de o vreme despre viitor, cariere, muncă și căutarea de contribuție și sens, pe care o văd în jur în mediile profesionale. Probabil că este și a mea, dar ori de câte ori deschid acest subiect simt cum partenerii mei de discuție rezonează cu el.
Și are logică. În țările dezvoltate sau în dezvoltare, oamenii au depășit stadiul de supraviețuire, munca nu mai este un compromis pentru a pune mâncare pe masă. Asta se întâmplă corelat cu dezvoltarea personală, procesele terapeutice sau de coaching, ceea ce citim sau este pur și simplu prioritizat pe rețelele sociale. Și atunci când nevoia de supraviețuire personală dispare, iar căutarea internă se adâncește, apare inevitabil întrebarea: Eu cu ce contribui pe acest pământ? (sau variații pe aceeași temă)
Și avem multiple roluri prin care oamenii își răspund la această întrebare. Dar presiunea pentru a răspunde și prin ceea ce facem la job este în continuă creștere.
În cadrul unor seminarii deschise la Career Shift, programul nostru de evoluție în carieră destinat persoanelor private (B2C) am avut niște surprize. Una dintre cele mai mari companii din lume a venit către noi și ne-a spus: „Nu vreți să țineți acest workshop și la noi în intern?”.
Iar eu am răspuns: „Dar asta le poate deschide mintea. Vă dați seama că ar putea să vă plece oameni”.
Apoi ei: „Nu e nicio problemă. Un nivel de «attrition» este sănătos pentru orice companie ca să rămână inovativă! Și, în plus, ne dorim să rămână cu noi oamenii care chiar își doresc să fie aici”.
Eu, surprins: „Da, și chiar cei care pleacă într-un timp de… să o facă conștient. Pot căuta răspunsuri, dar să conștientizeze chiar motivele pentru care ar rămâne”.
Vă spun sincer că această conversație a rămas cu mine mult timp. Și m-a cuprins așa un sentiment de bucurie că putem avea astfel de conversații… venite dintr-un „growth mindset”, din curaj și abundență și nu din frică și lipsă. Și, da, această conversație este sincronizată cu nevoile multor profesioniști care nu mai vin dintr-o gândire de frică, „scarcity” și supraviețuire.
Nu mult după această întâmplare, în cadrul unei conferințe mari de HR, FAST FORWARD, organizată de revistele HR Manager, CARIERE și cu suportul HUMANISTIC, am avut încă o conversație care m-a pus serios pe gânduri. Una dintre companiile bune și inovative în sectorul ei, prin directorul de HR, promovează o nouă strategie de „upskilling” în care conversațiile nu se țin la nivel de care este jobul următor sau parcursul intern de carieră. Ci vorbesc deschis despre visurile oamenilor, despre care ar fi opțiunile de cariere și din afara companiei…
Și asta m-a pus serios pe gânduri:
DE CE NU DUCEM CONVERSAȚIA DESPRE CARIERE LA URMĂTORUL NIVEL?
Ne schimbăm jobul mai des decât în trecut. Nu mai avem pretenția să ieșim la pensie dintr-un loc. Și gândurile că am vrea să facem și altceva, în altă companie sau pe cont propriu, au fost tot timpul acolo. Cum s-ar simți oamenii să poată să poarte aceste conversații deschis cu HR-ul sau cu șefii lor? Care ar fi nivelul de engagement în companiile care ar aborda aceste subiecte transparent? Cum ar fi relația dintre angajați, șefi, HR, companie, dacă o persoană își dorește să facă coaching sau să își dubleze cariera cu un part-time într-un ONG, sau să picteze profesionist și/sau să poată călători două luni pe an să facă voluntariat în Tibet… sau chiar să lucreze cu date și să fie Business Analyst (cazuri concrete). Cum s-ar raporta persoana la compania care o ajută să facă asta? Cât de mult ar produce pentru companie? Cum ar fi dacă nu s-ar mai ascunde? Și dacă ar dura „doar” 2, 3 ani parcursul de carieră în acea companie? Ce ar spune după ce pleacă din acea companie?
Cum ar fi să purtăm deschis această conversație? Și care sunt oamenii din companie care au nevoie cel mai mult de această conversație? Da. Ați ghicit: Talentele, HIPOs, inovatorii, „overachieverii” …. Toți cei pentru care facem efortul ăsta merită și mai mult.
Mihai ZÂNT este Executive Coach, Trainer și Partener în HUMANISTIC si co-fondator www.careershift.ro . Având o experiență de peste 10 ani în conducerea echipelor și a comunităților, și-a concentrat activitatea pentru a creea organizații care învață. Acum, el construiește experiențe de învățare pentru corporații utilizând sisteme de practică integrate cu focus pe Self Leadership și Future Skills. A condus un program de finanțare Diaspora Start-up, este Business Mentor și Coach în cadrul Entrepreneurship Academy, Startarium și Future Makers. De asemenea el este Coach pentru programul de Executive MBA al ESCP Europe din Paris.
Este membru în boardul AVE (Asociația pentru Valori în Educație), un ONG care își propune să aducă sistemul de învățământ românesc în top 10 din UE până în 2035 si a fost in boardul ICF ( International Coaching Federation)
*Illustration by Janne Iivonen