Zece beneficii ale meditației mindfulness în viața de zi cu zi. Descoperă cum îți poate transforma mintea și corpul

Practicarea mindfulness-ului contribuie la reducerea stresului, anxietății și durerii cronice. Această tehnică sprijină totodată reglarea emoțională și îmbunătățirea somnului. Favorizează dezvoltarea empatiei, a concentrării și a unei relații mai sănătoase cu sinele și cu ceilalți.
Mindfulness se referă la abilitatea noastră de conectare în prezent în orice moment, complet conștienți de ceea ce facem și de cum ne simțim. Atunci când practicăm mindfulness, nu suntem ușor distrași sau copleșiți de ceea ce ne înconjoară și de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Meditația mindfulness este adesea învăluită în mister, însă, în realitate, este foarte ușor de practicat. Este suficient să găsești o poziție confortabilă și să îți îndrepți atenția către corpul tău. Este recomandat să te concentrezi mai întâi pe respirație. De îndată ce observi că mintea ți-a rătăcit, readu-ți cu blândețe atenția înapoi în momentul prezent.
„Un moment de prezență conștientă ajută la recăpătarea controlului asupra emoțiilor și îmbunătățește productivitatea. Chiar și câteva minute de mindfulness în timpul programului fac diferența”, afirmă Alina Ioniță, psiholog și expert în mindfulness.
Există mai multe moduri prin care această practică ne poate îmbunătăți experiența de viață. Mindfulness poate avea un efect pozitiv atât asupra corpului, cât și asupra minții. Mai jos amintim câteva dintre beneficiile practicii:
1. Îmbunătățește starea mentală
Acest tip de meditație crește emoțiile pozitive și reduce stresul și emoțiile negative.
2. Întărește sistemul imunitar
Practicarea meditației mindfulness poate stimula capacitatea sistemului imunitar de combatere a bolilor.
3. Modifică pozitiv creierul
Cercetările arată că mindfulness crește densitatea materiei cenușii în zonele cerebrale asociate cu învățarea, memoria și empatia.
4. Ajută la combaterea obezității
Alimentația conștientă încurajează obiceiuri alimentare mai sănătoase și ajută la pierderea în greutate.
5. Îmbunătățește concentrarea
Mindfulness ajută la eliminarea distragerilor și îmbunătățește memoria și atenția.
CITEȘTE ȘI: Tehnici de mindfulness pentru lideri: cum să rămâi concentrat
6. Reglează emoțiile
Practicarea mindfulness reduce reactivitatea emoțională și crește concentrarea cognitivă.
7. Încurajează compasiunea și altruismul
Antrenamentul în mindfulness ne face mai predispuși să ajutăm pe alții și crește activitatea în rețelele neuronale implicate în înțelegerea suferinței altora.
8. Crește satisfacția în relații
Mindfulness îmbunătățește satisfacția în cuplu, crește optimismul și apropierea între parteneri.
9. Beneficiază părinții și viitorii părinți
Studiile sugerează că mindfulness reduce anxietatea și depresia legate de sarcină și îmbunătățește relația părinților cu copiii.
10. Ajută veteranii cu PTSD
Practicarea mindfulness poate reduce simptomele tulburării de stres post-traumatic la veterani.
Cu toate astea, „oprirea bruscă a muncii și trecerea directă la viața personală generează o senzație de agitație continuă. Crearea unui ritual de încheiere a zilei de lucru permite o tranziție mai ușoară către timpul liber”, conchide expertul.
Trebuie să fim atenți și la alte aspecte
Conștientizarea reduce suferința asociată durerii – În cartea sa, Meditații mindfulness pentru reducerea durerii, Kabat-Zinn subliniază că, „prin observarea atentă și non-judecativă a senzațiilor dureroase, putem diminua suferința emoțională asociată acestora. Această practică ne permite să ne raportăm diferit la durere, și ajută la reducerea impactului negativ al acesteia asupra vieții noastre.”
Respirația conștientă ca ancoră în prezent – Autorul evidențiază importanța respirației conștiente în procesul de gestionare a durerii. „Prin focalizarea atenției asupra respirației, ne putem ancora în momentul prezent, ceea ce contribuie la reducerea tensiunii și la o mai bună gestionare a disconfortului fizic.”
Scanarea corporală dezvoltă o relație empatică cu propriul corp – Practica scanării corporale, descrisă detaliat în carte, „ne ajută să devenim mai conștienți de senzațiile din corp și să dezvoltăm o atitudine de acceptare și compasiune față de acesta. Această conștientizare sporită poate duce la o mai bună gestionare a durerii și la o relație mai armonioasă cu propriul corp,” explică autorul Kabat-Zinn.