Xerox in original
Xerografia
Pe 22 octombrie 1938, intr-un mic atelier din Queens, New York, apartinand lui Charles Carlson, s-a nascut una dintre cele mai importante inventii ale secolului 20.
Carlson lucra atunci in biroul de patente al unei companii de electronice. Observand cat de repede se epuizau colile de carbon folosite la vremea respectiva pentru copierea documentelor, lui Carlson i-a venit ideea realizarii unei masini care sa poata face oricate copii dupa un astfel de document in numai cateva secunde. Pentru a putea demara acest proiect, Charles Carlson a fost nevoit sa citeasca masiv despre tehnologiile de prelucrare a imaginii, el avand la baza studii de chimie si de fizica.
In anul 1938, Carlson reuseste sa finalizeze tehnologia si, putin dupa aceea, isi patenteaza inventia. Proiectul trezeste interes abia in 1947, cand Haloid, o mica companie producatoare de hartie fotografica din Rochester, se arata interesata sa construiasca un echipament care sa incorporeze noua tehnologie. Acesta este primul succes al lui Carlson, dupa ce mai bine de 20 de companii il refuzasera sistematic. Astfel, compania Haloid poate fi numita parintele companiei Xerox de astazi.
Primul echipament, numit XeroX 412, a fost produs in 1949, dar era masiv si necesita multa atentie pentru a produce o copie buna. In plus, cei 47.000 de dolari ceruti de Haloid erau mult prea mult pentru ca echipamentul sa starneasca interesul clientilor. Cu toate acestea, ideea de a face copii rapid si fara ajutorul chinuitoarelor foi de carbon suradea multora, semn ca exista piata potentiala pentru "412". Atunci, Joe Wilson, cel care conducea compania Haloid la vremea aceea, a folosit acest amanunt in avantajul sau vanzand nu echipamentul, ci pretul pe copie generat de acesta. Toata lumea a fost entuziasmata de usurinta cu care puteau comunica utilizand copiile facute cu XeroX 412, iar compania a facut profituri uriase intr-un timp extrem de scurt din vanzarea noului produs. In 1959 a fost lansat "914", primul copiator pentru birou care tiparea pe hartie obisnuita, iar in 1973 Xerox a produs si primul copiator color din lume.
Tehnologia de tiparire laser
In 1971, Gary Starkweather, un cercetator al companiei Xerox, a modificat un copiator, a utilizat razele laser pentru a produce imaginea si a patentat, astfel, tehnologia de imprimare laser. Xerox 9700, prima imprimanta laser din industrie care putea fi conectata la un calculator, a fost anuntata pe 1 iunie 1997, deschizand practic drumurile pentru multe dintre marile companii producatoare de echipamente de tiparit din lume. Pentru ca productia de imprimante laser sa fie profitabila pentru Xerox, acestea trebuiau sa printeze cam 200-300.000 de pagini pe luna. Primele echipamente iesite pe poarta fabricii au tiparit mai bine de un milion de pagini, lucru care a depasit orice asteptari ale companiei si ale pietei de echipamente de tiparire din acea vreme. Acest lucru a determinat un succes extraordinar al noilor imprimante.
Calculatorul personal
In 1973, in Centrul de Cercetare Xerox de la Palo Alto (PARC) au aparut primele inventii care au contribuit la realizarea computerului personal de astazi. Xerox Alto, prima statie de lucru cu interfata grafica din lume, cu dimensiuni apropiate de computerele pe care le stim cu totii, nu a fost niciodata exploatata de Xerox in scopuri comerciale. Tot in cadrul PARC sunt inventate mouse-ul, Ethernet-ul (retea locala care poate conecta calculatoare pe distante relativ restranse) si alte tehnologii revolutionare pentru epoca de inceput a calculatoarelor.
De-a lungul timpului, marile companii producatoare de computere au preluat de la Xerox multe dintre aceste descoperiri. Cu ajutorul acestora au dezvoltat echipamente performante care astazi sunt nelipsite din birourile noastre.