„Zmeiele se inalta impotriva vantului”
Programul festivalului a inceput printr-un discurs al lui Mircea Toma, fondatorul Academiei Catavencu si al organizatiei Active Watch, care a dorit sa transmita ca pentru a-ti realiza un vis, trebuie sa ai curajul si puterea necesare pentru a gandi si a actiona impotriva a ceea ce crede majoritatea. El le-a spus tinerilor ca „zmeiele se inalta impotriva vantului, nu cu el.”
„Idealul nu va merge niciodata in sensul populist, ci catre masa critica. Regulile trebuie sa faca un pas inapoi in fata principiilor.”, a declarat Mircea Toma la finalul discursului sau.
Au urmat apoi workshop-urile, in cadrul carora tinerii au fost impartiti in grupuri de cate 20, in functie de tema aleasa. Atelierele au fost structurate pe urmatoarele teme: mestesuguri (Madalina Andronic, Co-fondator „The Awesome Project”), antreprenoriat cultural (Tudor Giurgiu, fondator Festivalul International de Film Transilvania), fashion design (Adelina Ivan, designer), ecoturism (Bogdan Papuc, director executiv al asociatiei Eco-Turism din Romania), tehnolgie eco (Mihai Toader-Pasti, membru fondator al asociatiei studentesti Solar Eden si manager EFdeN), arhitectura eco (Silvia Demeter, arhitect specializat in domeniul restaurarii), jurnalism de investigatie (Sorin Ozon, fondator al Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie), educatie alternativa (Traian Bruma, co-fondator CROS) si antreprenoriat social (Doru Mitrana, membru fondator si director al asociatiei MaiMultVerde).
Atelierele au fost apreciate de participanti, care au primit indrumare profesionala pentru viitoarele lor cariere. „A fost foarte interesant ca am avut ocazia sa iau contact cu Sorin Ozon, un adevarat profesionist din domeniul jurnalistic care ne-a povestit despre cum se realizeaza anchetele in jurnalismul de investigatie. Vreau sa devin jurnalist si pentru a avea o idee cat mai realista despre asta, cred ca este foarte important sa auzi parerea cuiva care lucreaza in domeniu” a declarat Claudiu din Bucuresti.
Bogdan Papuc, directorul executiv al asociatiei Eco-Turism din Romania, a declarat despre participantii la workshopuri ca nu se astepta sa vada atat de multi tineri entuziasti care vor sa isi puna in aplicare ideile. „Chiar daca multi dintre ei nu prea intelegeau la inceputul atelierului exact ce reprezinta eco turismul, am ramas placut surprins de entuziasmul lor de a invata. Sper ca am reusit sa le insuflu cate ceva despre ce inseamna cu adevarat sa promovezi atractiile turistice ale unei comunitati, astfel incat veniturile generate sa ajute la dezvoltarea comunitatii respective”, ne spune Bogdan Papuc.
"Am avut la atelier participanti foarte diversi, pasionati de educatia alternativa. M-am bucurat sa vad cum Irina – directoare de scoala in mediu rural – impreuna cu Alex – director in Microsoft Turcia – cu Silvia – antreprenor in educatie (Learnity) – si alti 17 tineri realizeaza impreuna un film scurt despre arta de a invata. Am multa incredere in ideile pe care le-am auzit la atelier si cred ca, sustinute putin, vor prinde contur in realitate." a declarat Traian Bruma, incantat de participantii de la atelierul sau.
Dupa-amiaza a continuat cu lansarea zmeielor pe cerul deasupra plajei de la Vadu iar seara s-a incheiat cu recitaluri ale formatiilor Mara si Moonlight Breakfast. Evenimentul, organizat de ING Romania, a marcat sarbatorirea a 20 de ani de la inceperea activitatii bancii pe piata locala.